Keserves idők jártak az egykor szebb napokat látott Williamsre az utóbbi pár évben, ami a cég pénzügyi teljesítményén is meglátszik.

A friss, 2019-es beszámoló szerint a 2018-as 12,9 millió fontos nyereséget követően tavaly 13 millió fontos veszteséget termelt a cégcsoport – a Forma-1-es bevételek az előző évi 130,7 millióról 95,4 millióra estek vissza, amit a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó leányvállalat, a Williams Advanced Engineering növekedése ellensúlyozott valamelyest.

Az utóbbi cégben ugyanakkor már csak kisebbségi tulajdonos a Williams, tavaly év végén többségi tulajdonrészt szerzett benne egy külső befektető.

Hamarosan ez a sors várhat a Forma-1-es csapatra is, ugyanis a beszámolóban közölték, hogy az új stratégiai irány keretében megfontolják az alakulat részleges vagy akár teljes eladását is. Az alapító-főnök, Sir Frank Williams régóta foggal-körömmel ragaszkodott csapata függetlenségéhez, de úgy tűnik, a pénzügyi realitások felülírják ezt.

A pénzügyi nehézségekre rátesz egy lapáttal, hogy a Williams a mai nappal szerződést bontott tavaly érkezett főszponzorával, a ROKiT-tal, minden bizonnyal nem önszántából.

A Williamsnél a fentiekkel együtt bíznak benne, hogy a Forma-1 új szabályai, a kiadási plafon és a versenyképességet kiegyenlíteni szánt előírások pozitív jövőt biztosítanak számukra.

A megbízott csapatfőnök, Claire Williams így nyilatkozott:

„Korai lenne még arról spekulálni, hogy mi lehet a csapat neve. Úgy gondolom, hogy a család mindenképp szeretné továbbra is a Forma-1-ben látni a Williams nevet. De az eladás nem jelenti azt, hogy a csapat nem folytatja a versenyzést. Ez a csapat jövőjének biztosításáról szól.”

„Nincs egy konkrét oka ennek a döntésnek. Az elmúlt hónapok során számos lépést tettünk, hogy a Williamset a lehető legjobb állapotba hozzuk pénzügyileg és ebből következően a versenyképesség tekintetében is, ez pedig csak a folyamat egy újabb lépése. Nem lehet egy konkrét tényezőt megnevezni, több dolog együttesen vezetett ehhez.”

F1: Eladhatják a patinás csapatot 2

A csapatvezető azt mondja, édesapja is áldását adta az eladásra:

„Frank számára mindig is a csapat, az üzlet, az embereink segítése volt az első. És most is ezen dolgozunk. Emellett azt is szeretné, hogy a lehető legversenyképesebbek legyünk. Az eladás célja pedig pont a tőke bevonása, hogy a 2021-ben érkező szabályok a lehető legjobb helyzetben találjanak minket, és sikeressé válhassunk.”

Kövess minket a Facebook-on!