A hét elején a Ferrari bejelentette, hogy a felek egyetértésével nem hosszabbítják meg Sebastian Vettel idén lejáró szerződését.

Kedden-szerdán folytak a találgatások, ki ül majd a négyszeres világbajnok helyére, a kérdésekre csütörtökön kaptunk választ, amikor bejelentették, hogy a németet a McLarentől érkező Carlos Sainzcal pótolják, míg a spanyol helyére a Renault-tól átszerződő Daniel Ricciardo kerül majd 2021-ben.

A McLaren cégvezére, Zak Brown pénteken a brit Sky Sportsnak így beszélt a mozgásokról, szerződtetésekről:

„Két éve már tárgyaltunk Daniellel, akkor lemaradtunk róla. Kinéztük már őt egy ideje. Ő akkor a Renault-hoz ment, mi pedig Carlost és Landót ültettük az autókba, akik nagyszerű munkát is végeztek tavaly. De Carlos szerződése idén kifutott, és adódott számára egy lehetőség. Hiányozni fog nekünk, mert fantasztikusan dolgozott, de így meg egy hétszeres futamgyőztest kapunk, ami nagyon izgalmas.”

 

Brown tisztázta, hogy nem volt számukra meglepetés Sainz távozása, nem is neheztelnek az átigazolás miatt:

„Éreztük, hogy előfordulhat. Még a télen elkezdtünk tárgyalni a jövőjéről, hogy tisztázzuk, a McLarennél vagy a Ferrarinál szeretne versenyezni. Erős, nyílt kapcsolatunk van Carlosszal, a menedzsmentjével és az édesapjával. Daniel bejelentéséből látható, hogy nem ért minket meglepetésként a dolog. Közösen vittük végig az egész folyamatot.”

F1: A McLarennek nem kellett Vettel 3

Bár a pletykák másképp szóltak, a fentiek alapján már világos, hogy Wokingban nem is gondoltak Vettel megszerzésére:

„Seb nyilvánvalóan nagyszerű versenyző, négyszeres világbajnok, de a téli szünet során már világos volt számunkra, hogy vagy Carlosszal, vagy Daniellel folytatjuk. Nem is igazán gondoltunk másokra, főleg, hogy a Sebet érintő bejelentés is későn érkezett, mi addigra már elég messzire jutottunk.”

Papíron ugyan a Mercedesnél és a Renault-nál is lehet még esélye Vettelnek, de Brown úgy véli, a 32 éves német visszavonulása a legvalószínűbb:

„Az világos, hogy a versenyzők és a csapatvezetés viszonya miatt a Ferrari nem a legkellemesebb környezet, nem egy boldog család – amitől szerintem igen érdekes lehet majd a 2020-as küzdelem, hiszen már tavaly is láttunk balhét Brazíliában, és én arra számítok, hogy további hasonlók jönnek idén.”

F1: A McLarennek nem kellett Vettel 4

„Hogy aztán mi lesz vele? Ha Seb körülnéz, láthatja, hogy nem valószínű, hogy a Mercedesnél vagy a Red Bullnál helye lesz, a McLarennél sincs lehetőség, természetesen a Ferrari is kizárt, szóval a Renault marad. Kérdés, hogy menne-e egy olyan csapathoz, amely valószínűleg nem tud majd futamot nyerni 2021-ben. A Renault jó csapat, jó lenne, ha előrébb lépnének, de hacsak Seb nem akar egy új utat kezdeni egy még építkező csapatnál, akkor szerintem sajnos távozni fog a Forma-1-ből.”

Kövess minket a Facebook-on!