A német Bild nyomán a sajtóban körbefutott új 2020-as Forma-1-es naptártervezetből jó néhány európai forduló hiányzott: a Spanyol, a Holland, a Belga és az Olasz Nagydíj sem szerepel a listán.

Belgium és Hollandia esetében egyértelműnek tűnt az ok: a koronavírus-járvány miatt a közelmúltban mindkét országban egészen szeptemberig kiterjesztették a tömegrendezvények tilalmát.

Olaszországból már jelezték, hogy egyelőre nem mondtak le a futamról, és ugyanígy tettek Spát és Zandvoortot illetően is, úgy tűnik, a nézők nélküli futam is vonzóbb, mint a kimaradás.

„Továbbra is tárgyalunk az FOM-mel és a kormánnyal a zárt kapus futamrendezés lehetőségéről” – szögezte le a Belga Nagydíj főszervezője, Vanessa Maes a La Derniere Heure-nek.

„Komoly összeget kéne elővarázsolnia Zandvoortnak, ahogy sok más pályának is” – mutatott rá az idei rendezés egyik sarkalatos pontjára a Holland Nagydíj „frontembere”, az egykori pilóta Jan Lammers. „Szóval attól függ a dolog, hogy milyen mély az FOM zsebe, mennyit bírnak ebben a nehéz időszakban.”

F1: Belgium, Hollandia sem bukott ügy még 1

Lammers szavai egyben azt is jelentik, hogy változott az álláspont, míg korábban kizárták, hogy nézők nélkül tartsák meg a három és fél évtized után visszatérő Holland Nagydíjat, most már hajlanak a jegyeladások nélküli rendezésre, már ha meglesz a közönség támogatása.

„Ha Zandvoortban nézők nélkül is lesz verseny, az azért lesz, mert a közönség ezt akarja. Online láttuk már itt-ott, hogy ha választani kell aközött, hogy ne legyen idén nagydíj Zandvoortban vagy nézők nélküli futam legyen, érzékelhetően van támogatása annak is, ha csak tévén lesz követhető az esemény. De csakis így fontolnánk meg a dolgot” – magyarázta Lammers.

Kövess minket a Facebook-on!