A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko a közösségi médiában minden alap nélkül okoskodók kliséit ismételgetve nyilatkozott korábban a globális koronavírus-járványról, és úgy tűnik, a 76 éves osztrákot az azóta világszerte, többek között hazájában, Ausztriában látottak sem győzték meg arról, hogy itt komoly dologról van szó.

Marko ma sem érti, miért kellett lefújni az Ausztrál Nagydíjat, miután a paddockban is feltűnt a vírus – ha már Melbourne-ben voltak, pályára kellett volna lépni, mondja:

„Én azt reméltem, hogy a Forma-1 üzenetet küld majd (a futam megtartásával). A helyi szervezők és hatóságok hagyták volna a hétvége megtartását. Aztán lett egy pozitív teszt a McLarennél, Toto Wolffnak pedig megtiltotta az indulást a Mercedes” – magyarázta az osztrák OE24-nek.

„2005-ben Indianapolisban csak három csapat volt a rajtrácson. Ha most pénteken pályára léptünk volna, több csapat is követte volna a példánkat. A hazaúton nagyon furcsa volt a hangulat. A járat utasainak háromnegyede Forma-1-es dolgozó volt.”

F1: Verstappen betegedjen csak meg! 1

Franz Tost, Christian Horner és Helmut Marko Melbourne-ben

Marko a legrizikósabb korcsoport tagjaként sem érzi a veszélyt:

„Én 14 órát töltöttem Ausztráliában. Pénteken érkeztem, aznap le is fújták, úgyhogy azonnal vissza is repültem Dubajba. A repülőtér fertőzési gócpont, nagyon sok országból származó nagyon sok ember van ott együtt. Ha ott nem sikerült elkapnom a vírust, akkor nem tudom, hol lehet.”

Az osztrák elárulta, hogy a Red Bull Racing holland pilótája, Max Verstappen fél a koronavírustól, de neki is csak mielőbbi fertőzést kívánt:

„Azt mondta nekem, hogy fél attól, hogy megfertőződik” – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak. „De jobb ha megfertőződik most, hiszen 22 évesen úgysem tartozik a veszélyeztetett csoportba!”