A Forma-1 a különböző szerződések, a sok tízmillió dolláros tétek miatt nagyon nem szívesen mond le a futamok rendezéséről, a koronavírus-járvány globális terjedése ellenére is igyekeznek tartani a terveket. (Igaz, hétfő estére végre érdemben is megszólaltak, fokozott higiéniát, ellenőrzéseket és elkülönítőket ígérnek a versenyhétvégékre.)

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko ehhez asszisztál, az osztrák a kétkedők, bagatellizálók táborát gyarapítva nyilatkozott, szerinte a karanténok ártanak a legtöbbet, nem szabadna bedőlni a politikusok félelemkeltésének.

„Ausztráliában normálisnak tűnik a helyzet. Bahreinben meg sosem volt sok néző, és amúgy sem volt problémás a futam. Szerintem üzennünk kell: a vírus, ami messze nem olyan veszélyes, mint ahogyan hisztérikusan bemutatják, teszi majd tönkre a közösségi életet.”

„Úgy gondolom, nagyon eltúlozták ezt a témát. Olyan ez, mint az influenza. Többségében korábbi betegségekkel is rendelkező idősek halnak meg. Nézzük csak meg, hányan halnak meg évente az influenzában! A probléma épp a karantén. A betegség maga nem veszélyesebb az influenzánál” – ismételte a sajnálatosan elterjedt tévhitet a 76 éves motorsport-szakember.

„Ellen kell állnunk a politikusok pánikkeltésének, ne támogassuk őket! Pozitívan kell gondolkodnunk, úgy kell hozzáállnunk, hogy a versenyeket nagyjából normálisan megtartjuk.”

F1: A karanténok ellen ágál a Red Bull-főnök 1

Bár a hétvégén Olaszország bizonyos északi területeit, mostanra pedig az egész országot lezárták, utazási tilalmakat vezettek be, Marko azt állítja, a Forma-1-es szereplők könnyedén megkapják a halaszthatatlan munkára vonatkozó felmentéseket.

„Elég gyorsan meg lehet kapni a különleges engedélyt, ha kell. Az Alpha Tauri-csapat legtöbb tagja már Ausztráliában van. Terhes (az engedélykérés), de működik. Az autók és a felszerelések is Ausztráliában vannak, a szerelők többsége is megérkezett, szerintem nem lesz itt semmi probléma. Az meg nem veszélyezteti a versenyt, ha egy-két ember nem tud elutazni.”