A Forma-1 legállandóbb futamát, a Monacói Nagydíjat 1955 óta minden egyes idényben megtartották, ám idén megszakad a 65 éve tartó széria.

Az F1 vezetése, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok csütörtöki telekonferenciáján többek között arról is döntöttek, hogy a 2020-as idény májusra tervezett futamait (Hollandi, Spanyolország, Monaco) is elhalasztják, ám ez a halasztás a versenynaptár ékkövének számító futam halálos ítélete lett.

A monacói szervezők tisztázták, hogy a globális koronavírus-járvány hatásai, a gazdasági, logisztikai és munkaszervezési nehézségek miatt nem lehetséges új időpontot adni a versenynek.

„Mélységes sajnálattal azt a döntést hoztuk, hogy töröljük a nagydíjat. (…) A versenyt nem lehet elnapolni, semmilyen körülmények között nem lehetséges az év későbbi pontján megrendezni” – írták.

A naptárba három év fél évtized után visszakerült Holland Nagydíj szervezői sem biztosak abban, hogy augusztusban lesz futam a felújított zandvoorti pályán:

„Csak a bajokat növeltük volna, ha megtartjuk a futamot május 3-án. Amellett, hogy butaság, még etikátlan is lett volna” – mondta a Holland Nagydíj „frontembere”, Jan Lammers.

„Hogy mennyire reális (az augusztusi rendezés) és hogy szurkolók szeretnék-e egyáltalán? Ahhoz júliusra el kéne tüntetni a vírust az országból és világból. Azt akarjuk, hogy jó érzéssel jöjjenek ide a nézők. Vajon számíthatunk-e erre augusztusban? A legfontosabb az egészség. Úgy helyes, ha csak akkor lépünk, ha már a társadalom, a sport és a gazdaság is készen áll rá. Most nem ez a helyzet” – folytatta.

F1: 65 éves sorozat szakad meg, Monaco kiszáll 1

A barcelonai Spanyol Nagydíj szervezői csak annyival reagáltak a halasztásra, hogy amint ismertté válik a verseny új időpontja, azonnal értesíteni fogják a jegybirtokosokat.