Miután múlt péntek reggelre kiderült, hogy lefújják a 2020-as Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, két társaság is szervezkedni kezdett, hogy vasárnap e-sport-futamokkal pótolják a szezonnyitót.

A The-race.com az rFactor 2012-es F1-es modjával, míg a Veloce Esport a 2019-es Forma-1-es játékkal rendezett versenyt, mindkét eseményen valódi autóversenyzők (Max Verstappen, Lando Norris, Stoffel Vandoorne, Simon Pagenaud stb.) csaptak össze a szimulátoros gémervilág szereplőivel (pl. a Veloce „Ausztrál Nagydíját” megnyerő magyar sráccal, Bereznay Dániellel) és más hírességekkel.

Virtuális futamokkal készül a Forma-1 1

A gyorsan összedobott versenyek iránt nagy volt az érdeklődés, így jön a folytatás.

„Nem volt ott az összes F1-pilóta, de voltak sztárok” – mondta a Veloce-féle futam szellemi atyja, az egykori F1-pilóta, kétszeres Forma-E-bajnok Jean Eric Vergne a francia Ouest France-nak. „És ott voltak a gémerek, az e-sport sztárjai, akiknek milliós követői tábora van. Némelyiküknek több rajongója van, mint egyes autóversenyzőknek.”

„Egyszerűen szerettem volna lehetőséget adni a szurkolóknak, hogy versenyt láthassanak. Mindenki várta a szezonkezdetet, nagyon frusztráló volt a helyzet, szóval pár nap alatt összedobtuk ezt. Azt mondtuk, miért ne hozzuk össze ezeket az embereket, pilótákat, gémereket, hogy csináljunk egy versenyt. Nagy siker volt, voltak előzések, küzdelmek, eltérő stratégiák. Egy kicsit ott volt az F1, az autóversenyzés hangulata, még ha más is volt.”

Az első Veloce-futamon voltak technikai problémák, de Vergne jelezte, hogy készülnek, további szervereket állítanak, erősítik a műszaki hátteret, főleg, hogy a hétvégén az elhalasztott Bahreini Nagydíj helyett is rendeznek futamot.

„Igyekszünk megcsinálni az idény összes nagydíját. Lehet, hogy több F1-pilóta is csatlakozik, a bahreini verseny előtt, a napokban bejelentjük majd őket” – mondta a francia.

A német Bild úgy tudja, a Forma-1-nél reagáltak a múlt hétvégi e-futamokra, már szervezik a saját, hivatalos virtuális versenyeiket, amelyeken szintén a gémerek és a valódi versenyzők csapnának össze. A háttér megvan, hiszen az F1 maga is futtatja már e-sportszériáját.