A koronavírus-járvány terjedése miatt az országok sorra rendelnek el utazási tilalmakat, fújják le a tömegrendezvényeket, zárják be az iskolákat, világszerte törlik, halasztják el a sporteseményeket, a Forma-1 álláspontja továbbra is az, hogy a hétvégén következő Ausztrál Nagydíjat a terveknek megfelelően megtartják.

A szezonnyitó csütörtöki sajtónapján a címvédő Lewis Hamilton hat világbajnoki címének tekintélyét kihasználva nyíltan kritizálta a fenti hozzáállást:

„Nagyon meglep, hogy itt vagyunk. Jó dolog futamokat rendezni, de megdöbbentő, hogy mi most itt vagyunk. És annyi néző is eljött ma. Úgy tűnik, az egész világ reagál, talán ha egy kicsit késve is, de látjuk, hogy Trump (Donald, amerikai elnök) is lezárja a határokat az európaiak előtt, az NBA szezonját is felfüggesztették. A Forma-1 mégis megy tovább” – kezdte a versenyző a csütörtöki sajtótájékoztatón.

„Aggasztó ez az itteniek szempontjából. Elhoztuk ide az egész cirkuszt. Az biztos, hogy számomra aggasztó” – utalt arra, hogy az F1-gyel több ezer ember érkezett a komolyan érintett Európából, benne a súlyos helyzetben lévő Olaszországból a még viszonylag „érintetlen” Ausztráliába.

Hamilton: Megdöbbentő, hogy lesz futam, de a pénz beszél 1

A kérdésre, hogy szerinte miért ragaszkodik az F1 a versenyhez, így felelt: „A pénz beszél. De igazán nem tudom. De úgy gondolom, nem szabad véka alá rejtenem a véleményemet. Most már itt vagyunk, ez tény, de szeretném, ha mindenki a lehető legjobban vigyázna magára. Remélem, hogy a nézők is megtesznek minden lehetséges óvintézkedést. Ahogy látom, itt úgy zajlanak a dolgok, mintha minden rendben lenne, pedig szerintem nagyon nincs.”

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel diplomatikusabban fogalmazott, de a Ferrari németje is éreztette a kétségeit:

„Nagyon nehéz ezt jól megítélni. Sok sporteseményt, tömegrendezvényt elhalasztottak, lefújtak már. Ahogy Lewis is mondta, joggal tesszük fel a kérdést, mi miért vagyunk itt.”

„De bíznunk kell abban, hogy az FIA és az FOM minden lehetséges óvintézkedést megtesz. Azt viszont senki nem tudhatja, mennyire lehetséges kordában tartani a dolgokat. Már itt vagyunk, szóval igyekezzünk a lehető legóvatosabbak lenni.”

Hamilton: Megdöbbentő, hogy lesz futam, de a pénz beszél 2

Szerdára három, csütörtökre két további Forma-1-es csapattagot teszteltek és különítettek el (egy embert a McLarentől, négyet a Haastól), a kérdésre, hogy mi lesz, ha bebizonyosodik, hogy fertőzöttek az érintettek, Vettel így felelt: „Erre lehetetlen válaszolni. De akármi is legyen, reméljük, hogy jó és észszerű döntés születik!”

„Remélem, hogy nem jutunk a lefújásig, de ha úgy alakul, akkor persze, be kell húzni a kéziféket.”

A mezőny rangidőse, a 40 éves Kimi Räikkönen is viszonylag nyíltan beszélt arról, hogy nem örül a verseny megtartásának:

„Ez nem a mi döntésünk volt. Nem tudom, hogy jó-e, hogy itt vagyunk, valószínűleg nem. De nem rajtunk múlik a dolog, nem a mi döntésünk. Úgy gondolom, hogy ha pusztán a csapatokon múlna, nem lennénk itt” – nyilatkozta a 2007-es világbajnok.

„Úgy hallottam, a paddockban is lehetnek betegek, de biztosat nem tudunk erről. Nem is csak rólunk van szó itt, hanem a nézőkről is. Meglátjuk, mi lesz.”

Hamilton: Megdöbbentő, hogy lesz futam, de a pénz beszél 3