A Forma-1 2020-as szezonnyitója, az Ausztrál Nagydíj egyelőre sínen van, a koronavírus-járványt illető korlátozások nem lehetetlenítik el a melbourne-i futamot, ám az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison azt mondta, folyamatosan egyeztetnek az illetékesekkel, és szükség esetén készek további lépésekre.

A karantén vagy a beutazási tilalom elsősorban az európai gócpontnak számító Észak-Olaszországból érkezőket, tehát a Ferrari és az Alpha Tauri csapattagjait, valamint a Pirelli szakembereit érintené.

A Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn pár napja azt mondta, önhibájukon kívül hiányzó csapatok esetén nem rendeznének világbajnoki nagydíjat, azt viszont nem zárta ki kategorikusan, hogy kevesebb csapattal és autóval is futamot rendezzenek.

F1: “Ferrari nélkül nincs futam!” 1

A hazai kedvenc, a renault-s Daniel Ricciardo szerint Ferrari és Alpha Tauri nélkül nem lenne szabad megrendezni a melbourne-i (vagy bármelyik) futamot:

„Nem rendezhetünk versenyt csonka mezőnnyel. Szerintem nem lenne helyes mind a 10 csapat és 20 pilóta nélkül versenyezni. Nem lenne fair, ha például a Ferrari és az Alpha Tauri nélkül vágnánk neki, hiszen nem arról lenne szó, hogy kizárták őket valami műszaki szabálytalanságért vagy ilyesmi. Ez így egyszerűen nem lenne helyes” – magyarázta a csendes gyilkos.

„Egyikünk sem akarna így futamot nyerni. Nem sokat érne, ha például én győznék Melbourne-ben úgy, hogy valamiért a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull nincs ott, az úgy nem jelentene semmit.”

Ricciardo szerint egy nem bajnoki futam „még rosszabb lenne – ezen a szinten vagy mindenki legyen ott, vagy senki”.