A koronavírus-járvány miatt számos helyen vezettek be különböző beutazási korlátozásokat, karanténokat a leginkább fertőzött országokból (Kína, Dél-Korea, Irán, Japán, Olaszország) érkezőkre.

A 2020-as Forma-1-es világbajoki szezon a jövő hétvégén kezdődik Ausztráliába, és bár ott még nem élnek ilyen rendelkezések, eljutni nem lesz könnyű a fentiek miatt, míg a második és a harmadik fordulónak otthont adó Bahreinben és Vietnámban pillanatnyilag 14 napos karantén van érvényben az Olaszországból érkezőkre.

Az olasz csapatok, a Ferrari és az Alpha Tauri, a Ferrari-motorpartnerek, valamint a gumiszállító Pirelli szakembereinek részvétele is kétséges a szezon első futamain.

Bár a keretszerződések szerint 16 autó indulása is elég, Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn tisztázta, hogy önhibájukon kívül hiányzó csapatok esetén nem fognak bajnoki futamot rendezni.

„Ha egy csapatot nem engednek be egy országba, nem tarthatunk futamot. Legalábbis Forma-1-es világbajnoki futamot, mert az nem lenne sportszerű” – idézte a Reuters. „Nyilván az más, ha egy csapat a saját döntése alapján nem megy a versenyre, de ha egy-egy ország döntése miatt nem tudnak eljutni, akkor nem lehet fair versenyről beszélni.”

F1: Csonka mezőnnyel nem fognak nagydíjat tartani 1

Brawn elmondta, hogy a vietnámi illetésekesekkel szorosan együttműködve keresik a megoldást az F1-esek beutaztatására.

„Komoly helyzetről van szó, nem szeretném elbagatellizálni. De igyekszünk megtartani a futamokat, csak felelősen kell intéznünk. Minimalizáljuk a paddock létszámát, megkértük a csapatokat, hogy a szükséges lehető legkevesebb embert küldjék a versenyekre.”

Úgy tudni, az F1 vezetése az olasz résztvevőknek charterjáratot szervez, amely Olaszországból közvetlenül repül majd Bahreinbe, ahol egy menetben, közösen eshetnek majd át az ellenőrzéseken.