A nyári szünet utáni első, belgiumi verseny óta először fordul elő, hogy egyik McLaren sem indulhat a top10-ből. A Sao Paulóban rendezett kvalifikáció korántsem a tervek szerint alakult Carlos Sainz és Lando Norris kettősének: a spanyol autója már a Q1-ben felmondta a szolgálatot, míg a brit hajszállal maradt le a második szakaszban a továbbjutás lehetőségéről. Az időmérő edzést követően mindketten csalódottan nyilatkoztak.

F1: Kudarcot vallott a McLaren 1

„Nem a legjobb időmérőnket futottuk, nem is sikerült bejutni a Q3-ba. Ami pozitívumot el tudok mondani ennek kapcsán, az annyi, hogy magam választhatok gumiszettet a futam kezdetére, de nem gondolom, hogy ennek ezen a pályán akkora jelentősége lenne” – kezdte gondolatait Norris, majd kitért a parányi különbségekre is:

„A hetedik helyezett Grosjeantól talán egy tizeddel maradtam el, nagyon szoros volt a mezőny, így nem volt ma könnyű dolgunk. Elég idegesítő ennyivel lecsúszni a továbbjutásról, de ez is azt mutatja, hogy minden apróságnak jelentősége van” – utalt a 20 éves versenyző arra, hogy mindössze egy századon múlott a folytatás a második időmérős szakasz végén.

„Ez frusztráló, de amúgy is nehéz hétvégénk van. Vannak pályák, melyek jobban fekszenek az autónknak, ez azonban nem tartozik közéjük a kanyargós részek miatt” – tette hozzá.

Sainznak pedig a mezőny végéről kell majd felzárkóznia a Brazil Nagydíjon. A pontverseny alapján a középmezőny legjobban teljesítő pilótája elmondta, nem lesz könnyű dolga, de bízik abban, hogy ennek ellenére sikerül pontot szereznie.

F1: Kudarcot vallott a McLaren 2

„Csalódást keltő volt a mai nap, mivel már az első próbálkozásom alatt meghibásodott a motor, amikor jöttem ki az utolsó kanyarból, így köridő nélkül maradtam. Megvizsgáljuk, mi okozta a problémát, de nyilvánvalóan csalódott vagyok, mert ezzel egy Q3-as sansz úszott el” – kesergett Sainz a motorhiba miatt. A McLarennél már korábban is felmerültek műszaki gondok, ez is állhat annak hátterében, hogy a 2021-ben kezdődő új érának a Renault helyett már a Mercedes erőforrásaival vág neki a patinás csapat.

„Az, hogy egy újabb olyan szombatot zártunk ebben a szezonban, amikor nem tudtam megmutatni a tempónkat, igencsak frusztráló. A mezőny végéről nem lesz könnyű a pontszerzés, de küzdeni fogunk a végéig, és remélhetőleg összejön majd a kármentés.”

Jelenleg a negyedik helyen áll az összetettben a McLaren, 38 ponttal előzi a Renault-t, a Racing Pointot pedig már 56 egységgel, szóval a mostani betli valószínűleg nem lesz hatással az év végi helyezésre.