A szokásosnál is több dolga volt a versenyzőknek a 2019-es Forma-1-es Amerikai Nagydíj pénteki napján. A Pirelli ugyanis Austinban a csapatok rendelkezésére bocsátotta a 2020-as, felcímkézetlen keverékeit, hogy a pilóták és istállóik a szerzett tapasztalatok birtokában fejlesszék tovább jövő évi versenygépeiket.

Carlos Sainz gyorsan elhasznált egy szettet a fejenkénti kettőből, miután egy alkalommal kicsúszott, és teljesen leradírozta az új gumijának futófelületét. “Nem volt túl produktív napom” – mondta a McLaren spanyolja, mindössze hét 2020-as gumival megtett körrel a neve mellett. Számos szenzorral vizsgáltuk a gumikat, de nagyon furcsának és rossznak tűntek.”

F1: Nem tetszik a versenyzőknek a 2020-as gumi 1

Carlos Sainz

Romain Grosjean nem érzett jelentős eltérést az idei és a jövő évi Pirellik között. “Ha ezeknek az oldalára is rányomtatják a cég logóját, észre sem veszem a különbséget” – mondta a Haas pilótája.

A francia nézeteit osztotta Sebastian Vettel is. “Csalódást keltett az eredmény, mert nem történt előrelépés” – osztotta meg tapasztalatait a Ferrari négyszeres bajnoka. “De ez van, a gumik már készen állnak a jövő évre, ilyenek lesznek.”

Lewis Hamilton elég szűkszavúan értékelte a Pirelli munkáját. “Inkább visszafogom magam és nem szólok most sokat” – mondta a Mercedes britje.

A pilóták panaszaira Mario Isola, a Pirelli motorsportigazgatója is reagált. Szerinte a körülmények sem voltak megfelelőek ahhoz, hogy a versenyzők teljes képet kaphassanak az olasz gumicég termékeiről. “Sajnos a feltételek nem voltak túl reprezentatívak” – utalt a kimondottan hűvös időre a szakember.

F1: Nem tetszik a versenyzőknek a 2020-as gumi 2

Mario Isola

“Elemezni fogjuk még az adatokat. Számításba kell vennünk, hogy a pénteki edzéseken elsősorban a versenyhétvégékre koncentrálnak, és nem sok időt tudnak szánni a 2020-as gumik tesztelésének. Senki nem tudta a beállításait az új konstrukcióhoz igazítani” – mondta Isola.

“Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy hasznos adatokat gyűjtöttek [az istállók – a szerk.] az abu-dzabi gumitesztre. Legalább tudni fogják, mire számítsanak majd, és ezzel tudnak dolgozni” – tette hozzá az olasz.

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a Forma-1 legfrissebb híreiről!