Hiába rajtolt jól a Honda hazai versenyén, a Forma-1-es Japán Nagydíjon Max Verstappen, már két kanyar után elúsztak az esélyei, miután Charles Leclerc kiforgatta őt – az eset még vizsgálat alatt áll. A holland Red Bull-pilóta kénytelen volt feladni a futamot, kiesése után pedig igencsak füstölgő kedvében találták meg a kamerák.

„Pozitívum, hogy nagyon jó rajtot fogtunk. Ott voltam külső íven, aztán a 2-es kanyarban hirtelen nekem jött Charles” – mesélte az incidenst. „Ami engem illet, nem gondolom, hogy bármit is másképpen tudtam volna csinálni. Persze mindnyájan tudjuk, hogy egy másik autó mögött leszorítóerőt veszítünk, de ez akkor sem kifogás. Ő pedig kellőképpen tapasztalt már ahhoz, hogy ezzel tisztában legyen.”

„Furcsa, hogy eleinte még csak nem is vizsgálták” – tért ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) intézkedésére a holland. „Roncs lett az autómból, vagyis annak az oldalából. Tele van lyukakkal, és akkor csak a verseny után vizsgálják azt, ami történt. Minek kellene történnie ahhoz, hogy büntetést kapjon?!”

„Szeretem a kemény versenyt, de ez nem az volt, hanem sokkal inkább felelőtlen. Rossz rajtja volt, próbált pozíciókat menteni. Szégyen, hogy ilyen történik” – fakadt ki.

Verstappen azonban Vettel rajtját illetően is kifogásolta a versenyfelügyelők munkáját, szerinte a német egyértelműen kiugrott. „Visszanéztem a felvételeket Seb rajtjáról. Elindult, megállt. A szabály kimondja, hogy nem mozdulhatsz meg, erre azt mondják, hogy rendben volt, mert nem szerzett vele előnyt. Nem igazán értem, mi folyik ma a szabályok alkalmazásánál…” – füstölgött a Red Bull versenyzője.

Amíg Verstappen kiesett, addig Leclerc a hatodik helyen ért célba Szuzukában. A másik Red Bull-lal Alexander Albon – pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve – negyedikként zárt.