Az időmérő edzéses hibáját követően csak a bokszutcából vághatott neki a Forma-1-es Orosz Nagydíjnak Alexander Albon, ám a Red Bull újonca ügyesen felzárkózott, és végül az ötödik helyen intette le a kockás zászló.

„Boldog vagyok a nehéz szombati nap után” – nyilatkozta a verseny után a thai-brit pilóta. „Valóban ez volt a legjobb eredmény, amit elérhettünk. Volt némi szerencsém a biztonsági autóval, de egyébként is jó volt a tempónk, szóval elégedett vagyok. Nekem és a csapatnak is jót tett ez a tegnapi történteket követően.”

„Tervezéséből kifolyólag ezen a pályán sokkal rosszabb másokat követni egy vonatban, mint más aszfaltcsíkon. Olyan, mintha egy alagútban lennénk, ahol egy helyen meg van szorulva a levegő, ilyen értelemben hasonlít egy utcai pályához” – tért ki a pályakarakterisztika jelentette nehézségekre Albon.

„Követéskor óriási volt a leszorítóerő-veszteség, így nem tudtam úgy előzni, mint Spában vagy Monzában, a kifékezés sem működött. Onnantól viszont, hogy egy másik versenyző mellé értem, már nem volt probléma, tudtam támadni.”

Albon elárulta, hogy a folytatásban a sikeresebb hétvégék érdekében sokkal jobban fel kell készülnie a versenyekre, már az edzések legelején el kell kapnia a ritmust.

„Az első szabadedzés mindig a szenvedésről szól, de aztán a hétvége előrehaladtával egyre jobb lesz minden. A vasárnap normál esetben többé-kevésbé rendben megy, csak a hétvégének egy korábbi szakaszában kellene megtalálnom a ritmust és a tempót. Eljön majd ennek is az ideje, csak több körre van szükségem. Kemény volt ez a hétvége, de elégedett vagyok a fejlődéssel” – taglalta.

Zsinórban hat pontszerzéssel a háta mögött (Németországban és Magyarországon még a Toro Rossóval zárt a legjobb tíz között) már a nyolcadik az összetettben Albon, 52 pontja van.

F1: Bokszból a top5-be – elégedett az újonc 1

Csapattársa, Max Verstappen eközben az összetettbeli dobogóért van harcban a Ferrari versenyzőivel – a hollandnak szintén fel kellett zárkóznia, végül negyedik lett úgy, hogy a kilencedik rajtkockából indult. Verstappen szerint a kármentéshez szerencsére is szükség volt.

„Igen, némi szerencsével” – reagálta a 22. születésnapját hétfőn ünneplő versenyző arra a felvetésre, hogy az ötödik helyben reménykedett, de végül még előrébb is zárt. „Rendben van amúgy az eredmény, ez volt az elérhető legjobb. Azt hiszem, elégedett vagyok.”