Nem túlzás kijelenteni, hogy a legérzelmesebb futamán van túl a szezonban a Forma-1 mezőnye, ugyanis 24 óra sem telt el a rajtig Anthoine Hubert, a kétszeres Forma-2-es futamgyőztes pilóta fatális kimenetelű balesete óta. Minden versenyző autójára #RaceForAnthoine feliratú matricát ragasztottak fel, továbbá egyperces csenddel is tisztelegtek a 22 évet élt francia emléke előtt.

A körülmények megérintették a Red Bull lefokozott versenyzőjét, a Toro Rossóhoz visszaküldött Pierre Gaslyt is, aki a kilencedik helyen célba érve két pontot szerzett a Belga Nagydíjon, amit Hubert-nek ajánlott.

„Ez volt a legérzelmesebb felvezetés, amiben valaha részem volt. 22-23 évesen elveszíteni az egyik legjobb barátomat… Együtt nőttem fel ezzel a sráccal 11 éves korom óta, amióta elkezdtem gokartozni” – emlékezett vissza a futam előtti időszakra Gasly. „Aztán szobatársak lettünk, ugyanabban az apartmanban és ugyanabban a szobában laktunk hat évig, majd osztálytársak is… Együtt tanultam vele 13-tól 19 éves koromig, ugyanannál a tanárnál.”

„Még most is sokkos állapotban vagyok, felfogni sem tudom, hogy történhetett ez ilyen gyorsan. Borzasztó volt, és ugyanez bármelyik barátunkról elmondható… Nagyon szomorúak vagyunk” – tette hozzá. „Azonban amint felhelyezzük a bukósisakot, és elindulunk a felvezető körre, egy másik dimenzióba kerülünk. Más tudatállapotba kerül az ember, és nem gondol az egészre. Viszont, amint célba értem, ez volt az első dolog, ami eszembe jutott. Örültem annak, hogy szereztem két pontot neki.”

F1: Megható gesztus a lefokozott pilótától 1

Gasly arra is kitért, hogy Jules Bianchi 2015-ös halálát követően Anthoine Hubert elvesztése még nagyobb csapás volt a francia motorsportnak.

„Csak annyit mondtam Charles-nak a futam előtt, hogy ’kérlek, nyerd meg Anthoine-nak a futamot’. Mindhárman ugyanabban az évben kezdtünk el versenyezni. 2005-ben Anthoine nyerte a francia bajnokságot, aztán sok-sok éven át egymás ellen versenyeztük, nagyon jól ismertük egymást” – árulta el.

„Néhány éve Jules, most pedig Anthoine hagyott itt minket… Borzasztóan rossz hír ez a francia motorsportnak. Két elképesztő személyiség voltak, nehéz felfogni, hogy nincsenek többé.”

Mindenesetre Leclerc eleget tett Gasly kérésének, és pályafutása első győzelmét szerezte Belgiumban. S amíg a francia kilencedik lett, addig csapattársa, Danyiil Kvjat a hetedik helyen futott be, így kettős pontszerzéssel távozott a Toro Rosso a nyári szünet utáni első versenyről. A faenzai gárda ezzel megőrizte az ötödik pozícióját a csapatbajnokságban, míg az orosz pilóta a nyolcadik, a francia pedig – a fél Red Bull-os szezonnak is köszönhetően – a hatodik helyen áll az egyéni tabellán.