A vasárnapi Kanadai Nagydíjon a rajttól vezető Sebastian Vettel a 48. körben hibázott a 3-4-es kanyarban, a német kiegyenesítette a sikánt, majd úgy tért vissza a pályára, hogy blokkolta az őt üldöző Lewis Hamilton előtt a versenyívet, az angolnak lassítania kellett, hogy ne ütközzön a falnak vagy a Ferrarinak.

A versenybírók vizsgálat alá vonták az esetet, majd hosszas tanakodás után öt másodperces időbüntetést adtak Vettelnek, aki a leintésig nem tudott ennél nagyon előnyt kiautózni, ezért végül Hamilton nyerte a versenyt, míg a német csak a 2. lett.

Vettel tajtékzott a büntetés miatt, a közösségi médiában megszólaló autóversenyzők túlnyomó többsége pedig egyet is értett azzal, hogy ebben az esetben nem kellett volna büntetés – a Hamilton iránti elfogultsággal nehezen vádolható 2016-os világbajnok, Nico Rosberg ugyanakkor jogosnak érezte azt –, a Motorsport.com értesülései szerint a versenybírók elég komoly bizonyítékot találtak arra, hogy a Scuderia német versenyzője nem volt olyan tehetetlen a pályára való visszatéréskor, mint állította.

A pontosabban meg nevezett forrás szerint a montreali stewardok minden felvételt – a televíziós közvetítésbe ki nem kerülő biztonsági kamerás felvételeket is – alaposan megvizsgáltak, és azt figyelték meg, hogy Vettel a visszatéréskor túlkormányzottságot korrigált, jobbra rántotta a kormányt, majd irányba állítva az autót, balra kezdte fordítani azt, hogy kövesse a pálya ívét, ám egy pillanattal később a négyszeres világbajnok kiengedte a kormányt, hogy jobbra sodródjon, blokkolva a Mercedes útját, ráadásul a fejmozdulata arra utalt, hogy még a tükörben is ellenőrizte, Hamilton útjába kerül-e.

A Ferrari főnöke azt jelezte a futam után, hogy a csapat fellebbezni fog a büntetés ellen.