A tavalyi évben Lewis Hamilton feltörölte a padlót csapattársával, Valtteri Bottasszal, míg az angol fölényesen nyerte meg ötödik világbajnoki címét, a finn – az élcsapatok pilótái közül egyedüliként – futamgyőzelem nélkül, a bajnokság 5. helyén zárt.

Bottas a téli időszakban fölszívta magát, előre jelezte, hogy magabiztosabban, önzőbben, határozottabban kíván idén versenyezni, és úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt, hiszen két-két győzelemmel áll eddig a Mercedes két versenyzője, a Melbourne-ben futott leggyorsabb körért járó pluszpontnak köszönhetően pedig a finn vezeti a bajnokságot.

Bakuban a pole-ból induló Bottas határozottan verte vissza a 2. helyről kezdő Hamilton támadásait, kezd komoly csata kibontakozni kettejük között, ami a főnököt, Toto Wolffot a Hamilton-Rosberg párharcra emlékezteti.

A bakui hétvége után Hamiltont megkérdezték arról, hogy vajon ezek után is olyan jó maradhat-e a munkakapcsolata és a személyes viszonya Bottasszal, mint eddig. A címvédő így felelt:

“Azt nem tudom előre megmondani, mi lesz az idény későbbi szakaszában, nem tudom megítélni, hogy változik-e majd valakinek a jelleme vagy sem. De a korábbi versenyzők nem tartották magukat a csapaton belüli küzdelem szabályaihoz, Valtteri és én viszont így teszünk” – mondta Hamilton, név nélkül utalva előző csapattársára, Nico Rosbergre, akivel több ütközésük is volt.