Mindössze a 17. helyről vághat neki a 2019-es Forma-1-es Ausztrál Nagydíjnak Pierre Gasly, a Red Bull versenyzője. Csapata úgy döntött, hogy csak egyszer küldi pályára versenyzőit a szezonnyitó melbourne-i időmérő edzés első szakaszában. A utolsó percben az energiaitalosok versenyzői még biztonságban voltak, Max Verstappen a 3., míg Gasly a 8. helyen állt. Ekkor azonban a többiek jobbnál jobb köridőket futottak, ezzel a rajtrács végére küldték a javítani már nem képes francia versenyzőt.

Annak ellenére, hogy Verstappen még be tudta hozni az autót a 10. helyen, újdonsült csapattársa erre már nem volt képes, és lemaradt a még biztos továbbjutást jelentő 15. helyről.

“Az egyszeri nekifutás egy kicsit optimista stratégia volt részünkről és nagyon, nagyon csalódott vagyok emiatt” – mondta Gasly az időmérőt követően.

“Ez volt a stratégiánk. Nagyon elégedett voltam az első körömmel, csak egy tized volt a lemaradásom Max mögött, tehát csak egy kis időt vesztettem hozzá képest. Egyszerűen nem számítottunk rá, hogy a többiek ennyit fognak javulni a második körükben.”

Gasly elmondta, mikor meglátta a többi versenyző által futott köridőket, biztos volt benne, hogy az időmérő véget ér számára. “Amikor azt láttam, hogy a többiek majdnem egy másodpercet javítottak, gyorsan megértettem, hogy ez így nehéz lesz” – tette hozzá.

“Nagyon csalódott vagyok, mert a 3. szabadedzésen nagyon jónak éreztem az autót, az időmérőn pedig még annál is jobbnak. Megvolt a tempónk, hogy egy kiváló időt érjünk el. A pálya állapotának hirtelen javulása megtréfált minket és ennek nagy ára lett” – zárta a Red Bull francia pilótája.

Helmut Marko, a Red Bull utánpótlás-felelőse szerint a csapat rosszul kalkulált, amikor a Q2-be jutáshoz elegendő köridőt határozták meg, és tévedtek abban is, hogy mennyivel lennének gyorsabbak, ha egy új szett gumival még egy kört futnának. “Hülye hiba a stratégiáért felelős embereink részéről, és bocsánatot kell kérnünk Pierre-től ezért” – mondta.

Christian Horner, az istálló csapatfőnöke ennél diplomatikusabban reagált az eseményekre. Elmondta, hogy Gasly a második körén nem tudott javítani, és ki kellett volna küldeniük a franciát friss gumikon.