A Mercedes a múlt vasárnapi Orosz Nagydíjon a gyakorlatilag biztos futamgyőzelmet vette el a pole-ból rajtoló és a starttól vezető Valtteri Bottastól, amikor csapattársa, Lewis Hamilton elengedésére szólították őt, hogy a címvédő 43 helyett 50 pontra növelhesse előnyét a bajnokságban az üldöző Sebastian Vettellel szemben.

A bajnokcsapat szocsi húzása után sokan a Ferrari 2002-es ausztriai csapatutasítását emlegették, amikor az akkori csapatfőnök Rubens Barrichellót komoly nyomás alá helyezve kényszerítette a győzelem Michael Schumachernek való átengedésére.

A Ferrarit akkor irányító, ma az FIA elnökeként dolgozó Jean Todtot is megkérdezték az Orosz Nagydíjról.

“Láttam, mi történt, egyenes, indokolt döntés volt” – véleményezett Todt az olasz La Gazzetta dello Sportnak. “A különbség az volt, hogy Bottas sokkal fegyelmezettebb volt, mint Barrichello Ausztriában.”

“A felháborodás teljesen értelmetlen, mert a csapatutasítások is hozzátartoznak a Forma-1-hez. A lényeg az, hogy ne rejtegessék őket a nézők elől. Én sem élveztem sosem az ilyen utasítások kiadását, de mindig igyekeztem tisztességesen intézni őket” – folytatta.

F1: Egyenes, indokolt volt Bottas félreállítása 1

Bottas mercedeses elődje, a 2016-os világbajnok Nico Rosberg is elmondta a véleményét Szocsiról, szerinte veszélyes játékot játszik a csapat:

“Nagy gond, ha a csapat második számú pilótának bélyegez. Odalehet az önbizalom, nehéz lehet fejben feldolgozni. Remélem, hogy Valtteri képes lesz azért jó eredményeket hozni az idény hátralévő futamain!” – nyilatkozta a német Sport1-nek.