A Forma-1-ben a 2000-es évek első fele a Ferrari dominanciájáról szólt, Michael Schumacher a világbajnoki autóval hozta a futamokat és a címeket, míg csapattársa, Rubens Barrichello asszisztált.

A brazil versenyzőt néha finomabban, néha azonban egészen otromba módon állították félre, hogy Schumachernek előnyt adjanak, a két legemlékezetesebb eset a 2001-es és a 2002-es Osztrák Nagydíjon történt.

2001

Az első alkalom is felhördülést keltett, de amikor a következő évben ugyanott újrázott az olasz csapat, a felháborodás, a Schumacherre irányuló gyűlölet akkora volt, hogy a leintés után kifütyült német nem is állt fel a dobogó legfelső fokára, helyette Barrichello került a győztest megillető pozícióba.

2002

Barrichello évekkel később elmondta, hogy egész egyszerűen megzsarolták:

“Ugye tudod, hogy Michael mögötted van? Ez nagyon fontos a bajnokság szempontjából” – idézte a beszélgetést Barrichello, aki azt állította, hogy nyolc körön keresztül győzködték, és hogy a vita egyre inkább elmérgesedett, egészen addig, míg az utolsó körben ultimátumot kapott. “A párbeszéd körről körre egyre feszültebb lett, végül azt mondták, hogy gondoljak a szerződésemre. Világos volt a helyzet: vegyem el a gázt, vagy mehetek haza” – mesélte.

Barrichello a futam után megkérdezte Schumachert is, hogy volt-e köze a történtekhez.

“Azt állította, hogy semmi köze nem volt hozzá, de nekem megvannak a dokumentumaim, amelyek bizonyítják, hogy mindenről tudott.”

schumacher_barrichello_ausz