Emlékezetes, hogy tavaly áprilisban az akkor 17 éves Billy Monger igazi horrorbalesetet szenvedett a brit Forma-4-es bajnokság Donington Park-i fordulóján, amikor hátulról teljes sebességgel rohant bele egyik versenytársa szinte álló autójába.

A tini a baleset következtében mindkét lábszárát elveszítette, de a versenyzésről nem mondott le, sőt: idén már egy kategóriával feljebb, a brit Forma-3-ban vezet, ráadásul a szezonnyitón rögtön dobogóra is állt. Mongerre a baleset után az F1-es világ is felfigyelt, a Mercedes versenyhétvégén is vendégül látta, ő maga pedig nem titkolja, hogy a végső célja a Forma-1-be való bekerülés.

Ma, ha csak egy apró lépéssel is, de közelebb került ehhez, ugyanis reggel nagy meglepetéssel ébresztették: a rockinghami pályán ma délután egy Forma-1-es autót, a 2011-ben Sergio Perez, Kobajasi Kamui és Pedro de la Rosa által vezetett C30-ast próbálhat ki.

Érdemes megjegyezni, hogy a tesztet nem a svájci csapat szervezte, hanem a régi F1-es autók üzemeltetésével foglalkozó Heritage F1 cég. A Saubert a szakemberek Monger igényeihez igazították, a gázpedált például a kormány egyik kapcsolófülére vezették át.

Nem Monger az első, aki lábak nélkül vezet Forma-1-est: 2006-ban az egykori Jordan-, Lotus és Williams-pilóta, CART-bajnok Alexander Zanardi a BMW módosított autójával körözhetett. Az olasz még 2001-ben, egy CART-futamon vesztette el mindkét lábszárát.