A múlt században az Egyesült Államokban és a szovjet érdekszférában is szabályosan tombolt a bunkerépítési láz. Az atomháború miatti félelem közepette boldog-boldogtalan igyekezett olyan rejtekhelyet építeni magának, ahol kihúzható a nukleáris pusztítás.

Az effajta építkezéseket a keleti blokkban elsősorban az állam engedhette meg magának, de a kapitalista nyugaton a nép tagjai önerőből is képesek voltak őrületes bunkerekkel előállni.

Az alábbi, amerikai rejtekotthon a Nebraska államban található Kimball városától délnyugatra található. Mivel csak három kilométerre van a lakott területekről, könnyen elérhető, de megközelítése nem egyszerű: szögesdrót veszi körbe a hatalmas, több mint 2700 négyzetméteres birtokot.

Rakétasilóból építettek bunkerotthont 3

A képre kattintva galéria nyílik

A felszínen alig látni épületeket, a lényeg ugyanis a föld alatt van. 1960-ban erről a területről indították útnak az Atlas E rakétákat, a nem használt silókból pedig kialakítottak 464 négyzetméternyi életteret. Bent minden van az irodától kezdve a tágas nappalin át a medencéig. Az energiát és az élelmiszert is helyben termelhetik az itt élők a napelemeknek, valamint az üvegháznak köszönhetően.

Rakétasilóból építettek bunkerotthont 4

A fenti képeken látszik, hogy a kialakított lakás nem ma készült, a berendezési tárgyak többsége legalább két, de inkább három évtizeddel ezelőtt került ide. Ennek ellenére nincs kétségünk afelől, hogyha valami hatalmas katasztrófahelyzet miatt élhetetlenné válna a felszín jelentős része, itt jó ideig biztonságban lennénk. Mégis szívesebben költöznénk az alábbi, szintén silóból épített bunkerbe: