A múlt században az Egyesült Államokban és a szovjet érdekszférában is szabályosan tombolt a bunkerépítési láz. Az atomháború miatti félelem közepette boldog-boldogtalan igyekezett olyan rejtekhelyet építeni magának, ahol kihúzható a nukleáris pusztítás.

Az effajta építkezéseket a keleti blokkban elsősorban az állam engedhette meg magának, de a kapitalista nyugaton a nép tagjai önerőből is képesek voltak őrületes bunkerekkel előállni.

Az alábbi, amerikai rejtekotthon a Nebraska államban található Kimball városától délnyugatra található. Mivel csak három kilométerre van a lakott területekről, könnyen elérhető, de megközelítése nem egyszerű: szögesdrót veszi körbe a hatalmas, több mint 2700 négyzetméteres birtokot.

Rakétasilóból építettek bunkerotthont 3
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 4

Rakétasilóból építettek bunkerotthont

Rakétasilóból építettek bunkerotthont 18
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 19
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 20
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 21
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 22
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 23
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 24
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 25
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 26
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 27
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 28
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 29
Rakétasilóból építettek bunkerotthont 30
Fotó megosztása:

A felszínen alig látni épületeket, a lényeg ugyanis a föld alatt van. 1960-ban erről a területről indították útnak az Atlas E rakétákat, a nem használt silókból pedig kialakítottak 464 négyzetméternyi életteret. Bent minden van az irodától kezdve a tágas nappalin át a medencéig. Az energiát és az élelmiszert is helyben termelhetik az itt élők a napelemeknek, valamint az üvegháznak köszönhetően.

Rakétasilóból építettek bunkerotthont 31

A fenti képeken látszik, hogy a kialakított lakás nem ma készült, a berendezési tárgyak többsége legalább két, de inkább három évtizeddel ezelőtt került ide. Ennek ellenére nincs kétségünk afelől, hogyha valami hatalmas katasztrófahelyzet miatt élhetetlenné válna a felszín jelentős része, itt jó ideig biztonságban lennénk. Mégis szívesebben költöznénk az alábbi, szintén silóból épített bunkerbe: