Az 1970-es években is létezett már a home office fogalma, Maurice-Claud Vidili dizájner pedig megpróbált a jövőbe látni, és elképzelni, hogyan is nézhet ki egy otthoni iroda, melyben minden megtalálható, ami a munkavégzéshez kell, de egyfajta menedéket is nyújt. Így született meg a Sphère d’Isolation nevű koncepció 1971 környékén, mely egy, az akkori kor technológiai fejlődésének bőven eleget tett.

Ilyennek képzelték a jövő irodáját 50 éve 1

Az akkori sajtó gyakorlatilag agyondicsérte az üvegszálas héjú gömböt, melyből két változatban összesen 28 darab készült. A 193 centiméter magas és 180 centiméter átmérőjű tojás egy árverésen 52 500 dollárért, átszámítva 15,8 millió forintért kelt el a közelmúltban, még úgy is, hogy nem minden alkotóeleme eredeti már.

Ilyennek képzelték a jövő irodáját 50 éve 2

Értékét természetesen növelte, hogy esztétikailag felújították, de az sem tett neki rosszat, hogy a fény- és a hangrendszert modernre cserélték, és minden mai elektronikai eszközzel kompatibilissé tették a gömb elektromos hálózatát. Valamikor ajtaja is volt a fehér golyónak, mely az idők során elveszett, de így is a becsült árnál többet fizettek a közel 50 éves irodatanulmányért.

Ilyennek képzelték a jövő irodáját 50 éve 3Ilyennek képzelték a jövő irodáját 50 éve 4