Számos bőröndmárka közül egy aprócska cég, a mindössze három éve alapított Paravel döntött úgy elsőként, hogy teljes mértékben fenntartható forrásból származó anyagokból készíti termékeit. A vállalat könnyű nejlontáskáiról, hátizsákjairól és gurulós bőröndjeiről volt ismert.

Már bőrönd is készül műanyagszemétből 1

A Paravel minden termékét újrahasznosított műanyag vizespalackokból készíti, legyen szó akár a bőrönd polikarbonát héjáról, a cipzárról vagy a teleszkópos fogantyúról. Legfontosabb termékük, a bőrönd kétféle méretben lesz kapható: a kisebbik 255 dollárba (77 ezer forintba), a nagyobbik 275 dollárba (83 ezer forintba) kerül majd. A táskák kiszállítása decemberben kezdődik, így akár a karácsonyfa alá is bekerülhetnek.

Már bőrönd is készül műanyagszemétből 2

A bőröndök manapság teljes mértékben műanyagból készülnek annak könnyű súlya és ellenálló-képessége miatt. Habár a Paravel lépése apró, mégis fontos, hiszen évente 300 millió tonna műanyagszemét keletkezik világszerte, amiből 8 millió tonna az óceánokban köt ki. Ennek fele egyszer használatos műanyag (pl. eldobható műanyagpohár), de a másik felét hosszabb használatra tervezték.

Az olyan nagyobb bőröndcégek, mint a Samsonite, szintén felismerték a problémát, és már az ő termékeik is tartalmaznak újrahasznosított műanyagokat, az arány azonban egyelőre még kicsi.