Régóta mondogatják, hogy hamarosan itt az űrkorszak, amikor kis túlzással már többet leszünk a Földön kívül, mint otthonunkként szolgáló bolygónkon, de most úgy tűnik, valóban közelítünk ehhez az időszakhoz. Sorra jelentik be a megvalósuláshoz közel álló űrprogramokat, legyen az akár tudományos vagy üzleti célú, akár turistáknak szóló lehetőség.

Utóbbiakat természetesen a leggazdagabbak pénztárcájához tervezték, de ha már dollármilliókat kifizetnek egy ilyen útért, biztosan kérnek majd valami szomjoltót is a kilométeres magasságokban. Ehhez meg is álmodták a pezsgőt, ami kibírja a kihívást: a Mumm palackját speciálisan az űrutazásokhoz tervezték.

Az űrkorszakra tervezték ezt a pezsgősüveget 2

A dolog lényege, hogy a hagyományos pezsgőspalackot egy kiváló minőségű alumíniumhéj öleli körbe azért, hogy zéró gravitációban a nyomásváltozások miatt ne robbanjon szét az üveg, vagy ne lője ki a dugót a szénsavas ital. Az ital kinyitásához az extra nyomás miatt nem is kell majd dugóhúzó: az alumíniumszerkezet alján egy gomb található, ami lazít annyit felül, hogy a dugót még a helyén tartja, de a pezsgő kifolyhat az üvegből. Ennek köszönhetően a Mumm gombnyomásra vissza is zárható.

Az ital olyannyira nem csak egy koncepció, hogy ezt fogják felszolgálni az Axiom Space járatain, melyek a tervek szerint 2024-től indulnak majd. Róluk korábban itt írtunk: