Időről időre felmerül az űrhotel ötlete, de a tudományos-fantasztikus filmekbe illő rajzoknál tovább nem sokszor jutnak ezek a projektek. Itt vége is lehetne ennek a történetnek is, ám az Axiom Space állomása talán közelebb áll a megvalósításhoz, mint bármelyik másik korábbi próbálkozás.

A houstoni cég mögött a NASA egykori munkatársai állnak, egyik alapítója például Michael Suffredini, aki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) menedzsere is volt. Az AxStation névre hallgató létesítmény a számítások szerint 2 milliárd dollárba (588 milliárd forintba) kerül, és első használatba vehető darabja akár már három év múlva kikerülhet a Föld légköréből.

Űrhotelt nyitnak a NASA munkatársai 2

A tervek szerint 2024-ben egy modult az ISS-hez kapcsolnának, majd innen bővülne tovább még két modullal a világ első privát kézben lévő űrállomása és egyben űrhotele, mely a későbbiekben mindentől függetlenül működne. Ezt kénytelenek is megoldani, ugyanis Suffredini szerint legkésőbb 2028 körül a Nemzetközi Űrállomást nyugdíjazzák.

Az első űrhotel belterében az űrturistáknak nem kell kábelkötegek és fémesen csillogó furcsa tárgyak között bújócskázniuk: az enteriőr megálmodását a cég egy neves tervezőre bízta, aki plüssfalakkal, színváltó LED-világítással és panorámaablakokkal felszerelt lakosztályokat álmodott meg.

Űrhotelt nyitnak a NASA munkatársai 3

A nem mindennapi szállodai élmény 55 millió dollárba kerül majd, melyben benne van az oda- és a visszaút is, valamint egy 15 hetes kiképzés is. Az Axiom Space hitelességét támaszthatja alá az is, hogy ők szervezték le Tom Cruise űrbe küldését is, aki filmet akar forgatni a Földön kívül.