Az 1950-es években, amikor az emberiség még jóval szerényebb tudással rendelkezett az atombombák pusztító erején kívüli egyéb hatásokról, a nevadai kísérleti robbantási helyszínek közelében sokan remek tevékenységnek találták, hogy megnézzék a keletkező gombafelhőket és szemtanúi legyenek a nem mindennapi látványnak.

A robbanás miatt keletkező vakító fénybe persze kevesen néztek bele, hiszen tudták, hogy szemük világát kockáztatják azzal. Ez a veszély azonban nem áll fenn a gombafelhő alakú asztali lámpánál, melyet egy művész álmodott meg.

Az atombomba-lámpánál ma már nem látsz menőbb dolgot 1 Az atombomba-lámpánál ma már nem látsz menőbb dolgot 2 Az atombomba-lámpánál ma már nem látsz menőbb dolgot 3

A dioráma üvegszálas anyagból, fémből és műanyagból készült, némi fával és szintetikus, valamint valódi pamuttal kiegészítve. Utóbbi összetevőket könnyen felismerni a kész művön, ebből készültek a felhő szélei. A robbanás fényéről egy 5 wattos LED körte gondoskodik, a tökéletes árnyalatokat pedig a festőműhelynek köszönhetik a vásárlók, akik árfolyamtól függően 40-45 ezer forintért juthatnak hozzá a termékhez.

Egy-egy ilyen lámpa teljes egészében kézzel készül, és mérettől függően általában 4-6 hétig tart, mire összeáll az alkotás. Hogy épségben célba érjen a remekmű, ötrétegű kartondobozba és buborékfóliába csomagolják azt.