Robbantásának évfordulóján egyszer már bemutattuk a Cár-bombát, a történelem legpusztítóbb atomfegyverét: a szovjet bombát csak egyszer sütötték el, a becslések szerint robbanásának ereje 50 megatonna volt.

Az azóta már nem létező ország nem létező fegyvere az orosz állami atomenergetikai konszernnek, a Roszatomnak köszönhetően került ismét előtérbe. A vállalat néhány napja a nagyvilág számára új, eddig nem látott felvételeket tett közzé YouTube-csatornáján. A videó anyagát – a címe szerint legalábbis – korábban a legféltettebb titokként kezelhették. Ez nem is csoda, hiszen a száz megatonnásra tervezett, de csak „félgőzzel” felrobbantott fegyver így is háromszor erősebb volt, mint a legféltettebb amerikai hidrogénbomba.

A hossza és stílusa alapján is filmhíradós jellegű anyagban szó esik többek között a különböző biztonsági intézkedésekről, a bomba szállításáról és természetesen a robbanásról, melyet eddig nem látott szögekből is megörökítettek. A 40 perces videóban orosz nyelven hangzanak el az információk, de elérhető az angol felirat is.