Cadillac

Cadillac

1902-ben hozták létre a Chevrolet amerikai autógyártót. Az első néhány év után került a General Motors tulajdonába, luxuskategóriás autókat készít.

Tudj meg többet!

Egyesek szerint a világ egyik legismertebb autómárkái közé sorolható a Cadillac, melyet a Henry Ford Companyből kiválva hoztak létre 1902-ben, elsősorban Henry Leland mérnök és vállalkozó közreműködésével. Nevét Leland egyik őse, egyben Detroit városának alapítója, Laumet de La Mothe Cadillac után kapta.

 

Ugyan első, mindössze 10 lóerős autóját már az alapítás évében bemutatta, az első években a cég inkább arra koncentrált, hogy megteremtse a sorozatgyártás feltételeit, mielőtt 1909-ben eladták azt a General Motorsnak. Ezt követően a Cadillac az Egyesült Államok egyik vezető luxusautó-gyártójává nőtte ki magát.

 

Mély nyomot hagyott az autóiparban a technológiai fejlődés szempontjából is: a márkához köthetőek a teljesen elektromos rendszerek és az acéltetők, a szervokormány rendszeresítése, egyúttal a kézi sebességváltót is forradalmasította a Cadillac. Háromféle erőforrást is kifejlesztett, melyek közül a V8-as az amerikai járműgyártás egyik fokmérőjévé vált.

 

A gyártás igazán a második világháború után lendült fel, a Cadillac – miközben a Le Mans-i 24 óráson is szerencsét próbált – olyan típusokat dobott piacra, mint például az Eldorado, ami a vállalat egyik legismertebb típusa lett.

 

A jelenkor ismertebb Cadillac-modelljei:

1 2 10