A lopott autók friss toplistái

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2017.01.02. 05.45

Meglepetést okozott a Suzuki, a Skoda és a Mercedes, valamint egy régi nagy kedvenc. Nem mindenki örül majd a részleteknek.

Fordból és Volkswagenből lopnak a legtöbbet a rendőrség legfrissebb, 2016 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint (az egész éves statisztika pár hét múlva érkezik). Itt a személyautók 20-as listája.

1. Ford    62 darab ellopott személyautó
2. Volkswagen    47 darab
3. Skoda    32 darab
4. Opel    27 darab
5. Renault   26 darab
6. Toyota   23 darab
7. Suzuki    22 darab
8. BMW    22 darab
9. Audi    17 darab
10. Fiat    7 darab
11. Mercedes    6 darab
12. Peugeot    5 darab
13. Honda    5 darab
14. Hyundai    5 darab
15. Seat    4 darab
16. Kia    4 darab
17. Lada    4 darab
18. Dacia    3 darab
19. Mazda    3 darab
20. Nissan    3 darab

2015-ben még a VW, Ford, Suzuki, Renault, Opel volt az első öt márka, vagyis majdnem ugyanazok alkották akkor is az élbolyt, de azért vannak érdemi változások. Jó hír a suzukisoknak, hogy újabban kevésbé viszik a tolvajok a kocsijukat, hiszen a 3-ikról a 7-ikre esett vissza a márka, rossz hír viszont a fordosoknak, hogy autóik a bűnözők aktuális kedvencei lettek.

A Suzuki hátracsúszása mellett a leginkább feltűnő változás a Skodáé, a tavalyi 8-ik hellyel szemben most a nem éppen előkelő 3-ik a márka a tolvajok bevásárlólistáján. Picit hátrébb került a személyautók között a VW, a BMW és a Renault, velük szemben kicsit előrébb jött az Opel.

suzuki 1000x7002

A gyászos listán tavaly dobogós Suzuki a legfrissebb sorban már csak 7-ik. Alig lopják a Daciát

A régmúlt és a ma menő motorját is szeretik a bűnözők

Szerkesztőségünk kikérte az ORFK-tól a lopott gépjárművek sorrendjét is a harmadik negyedévre. Ez annyival több az előzőnél, hogy tartalmazza a személyautók mellett a motorkerékpárokat, tehergépkocsikat és buszokat. Itt egészen friss trendeket is tudunk nézni, mivel rendelkezésünkre áll ennek a listának a 2016 első féléves változata (az akkori első 10 helyezett), ezért a márkák mellé írtuk a helyezésbeli változást.

1. Ford    67 darab (2015-ben 2-ik volt a márka)
2. Volkswagen    57 darab  (1.)
3. Skoda    32 darab (8.)
4. Opel    29 darab (6.)
5. Renault    29 darab (4.)
6. Suzuki     27 darab (3.)
7. Simson    24 darab (tavaly nem volt az első 10-ben)
8. Toyota    24 darab (5.)
9. BMW    22 darab (7.)
10. Piaggio     20 darab
11. Aprilia    19 darab
12. Audi    17 darab (9.)
13. Honda    16 darab (10.)
14. Yamaha    13 darab
15. Csepel    12 darab
16. Peugeot    10 darab
17. Mercedes    7 darab
18. Vespa    7 darab
19. Mazda    7 darab
20. Fiat    7 darab

Helycsere volt az élen, a Suzuki visszacsúszásához hasonlóan hátrébb került a Toyota, a Honda és az Audi, kisebb mértékben a BMW és a Renault. Ugyanakkor több Skodát és Opelt lopnak. Külön ki kell emelni a Mercedes márkát, amely az első fél évben egyáltalán nem szerepelt az ORFK top 20-as listájában, a legfrissebben a 17-ik, miközben közvetlen riválisai hátrébb csúsztak.

Megdöbbentőnek tűnhet, hogy még mindig lopják a rég nem gyártott, öregecske Simsonokat, sőt, egyre jobban. A rendszerváltás előtt kamaszkorukat élők egykori menő játékszere 2016 harmadik negyedévében még előrébb került a rendőrségi feketelistán, mint ahol az első hat hónapban állt. (Szintén elgondolkodtató, hogy Csepelből is többet lopnak ma Magyarországon, mint mondjuk Peugeot-ból.) Érdekesség, hogy a Piaggio által gyártott Vespákra is nagyon mennek a tolvajok.

Így buktatják le magukat a kétbalkezes bűnözők

Furcsa egybeesés, de az elmúlt közel három év egyik legnagyobb fogása éppen 2014 áprilisában volt, pont amikor felállt az autótolvajok elleni önálló nyomozócsoport az ORFK-n. Akkor két amatőr ügyetlenkedése döntött be egy 9 tagú, tolvajokból, szerelőkből, orgazdákból, hamisítókból álló társaságot, akiken közel 100 lopott autó ment át. Egy 23 és egy 21 éves kerepesi fiatalember ugyanis a lakhelyükön elcsent autó Fótra szállítása közben lerepült az útról 2014. március 4-én, majd felborult. Leléptek, de egy hónap múlva nyakon csípték őket, és a kihallgatásuk közben beismerték közel 100 autó ellopását a fővárosból és környékéről. Innen nem volt megállás, pár hét múlva a banda újabb tagjai kerültek rendőrkézre.

Nem egészen egy évvel később szintén magukat buktatták le bűnözők. Akkor három tucat lopott járművet találtak a Pest megyei nyomozók Vácon, egy autószerelő műhelyben, és az egykori kötöttárugyár területén, pedig csak rutineljárásnak indult aznapi programjuk. Eredetileg tanúkutatásra indultak a nyomozók 2015. február 19-én az úgynevezett Derecske dűlőbe. Megjelenésükkor azonban egy autószerelő műhelynél pakolászó férfiak pánikszerűen beugrottak Audi A5-ösükbe, és elmenekültek. A rendőrök ellenőrizték a műhely alkalmazottait és a bent álló autókat. Kiderült, a többségüket körözik, az irodában tárolt okmányok egy része pedig hamis. A műhelyben alvázszám-hamisító eszközöket és feltehetően lopott alkatrészeket, valamint több autót, egy földmunkagépet és egy teherautót foglaltak le.

JÓ

A műhelyben dolgozókat kihallgatták és azonnal elrendelték az Audi körözését is. Még az aznap éjszakai helyszíni szemle közben bejelentés érkezett a rendőrségre: pár utcával odébb gyanús férfiak parkoltak le két személykocsit. A zsaruk mindkét, feltehetően lopott autót lefoglalták. Két nappal később a szomszédos Sződligeten megtalálták az A5-öst is, kiderült, egy német turistától vitték el korábban. Ekkor már forró nyomon voltak a rendőrök, újabb két nap múlva megtalálták a lopott kocsik pihentetőhelyét is a már említett egykori kötöttárugyár területén bérelt csarnokban, és mellette. Sok BMW, Audi, és más márkák, összesen két tucat jármű és több teherautónyi alkatrész. A nyomozás adatai szerint 2013 eleje és 2015 februárja között lopták el külföldön, valamint Budapesten a négy helyszínről begyűjtött 36 járművet, együttes értékük meghaladta a százmillió forintot.

Ki ne felejtsük az egész kócerájt bedöntő férfiakat, akik a feltűnő menekülésükkel magukra húzták a rendőröket. Ők február végén, illetve március elején ügyvédjeik kíséretében önként jelentkeztek a rendőrségen. Orgazdaság megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, majd letartóztatták őket.

Öt ellopott autóból sajnos csak egy kerül elő

Ráadásul azt sem mindig a rendőrök találják meg. Tulajdonképpen nem is tudjuk az ORFK friss közléséből kiindulva, hogy pontosan mennyi lopott autót szednek vissza az egyenruhások, legalábbis erre tudunk következtetni alábbi válaszukból.

Ezt kérdeztük tőlük: „Mennyi lopott gépjárművet talált meg a rendőrség 2016 harmadik negyedévében, és mennyit 2016 első fél évében?” Mire ezt a választ küldték:Az Ön által kérdezettnek megfelelő statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet.”

Rákérdeztünk arra is, hogy „mennyi volt a nyomozás eredményességi mutató ebben a két időszakban?”  Erre már küldtek egy kis táblázatot, valószínűsítjük, hogy ebben benne vannak a Nemzetközi Közhasznú Autóvadász Egyesület lelkes önkéntesei által megtalált lopott kocsik is.

stat2016-1-9

Amint látszik az ORFK válaszából, az első fél év nem túl rózsás eredményéhez képest is romlottak a számok valamelyest a következő negyedévben, hiszen az első hat hónap adatainál gyengébbek a kilenc hónap együttes számai.

Így tudja átverni a tolvajokat

Van rá módszer, amivel megelőzheti a kocsija ellopását. Minden autósnak érdemes megnézni ezt a cikket!

Kommentek

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

Itt zárják le Budapestet a hosszú hétvégén

Április 30-án és május 1-jén rendezik Budapesten a Nagy Futam versenyautós bemutatót több fővárosi fő közlekedési útvonal forgalmának korlátozásával.

F1: Hamiltonék nem kérnek a csapatutasításokból

A Mercedes versenyzői azt mondják, nem s szeretnének a csapatutasításokról és a pilótasorrendről beszélni, persze ha úgy alakul, engedelmeskedni kell.

Százéves plug-in hibriddel ünnepel a Mitsubishi

Legelső autójának modern újraértelmezésével köszönti magát az idén száz esztendős Mitsubishi.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.