A lopott autók friss toplistái

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2017.01.02. 05.45

Meglepetést okozott a Suzuki, a Skoda és a Mercedes, valamint egy régi nagy kedvenc. Nem mindenki örül majd a részleteknek.

Fordból és Volkswagenből lopnak a legtöbbet a rendőrség legfrissebb, 2016 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint (az egész éves statisztika pár hét múlva érkezik). Itt a személyautók 20-as listája.

1. Ford    62 darab ellopott személyautó
2. Volkswagen    47 darab
3. Skoda    32 darab
4. Opel    27 darab
5. Renault   26 darab
6. Toyota   23 darab
7. Suzuki    22 darab
8. BMW    22 darab
9. Audi    17 darab
10. Fiat    7 darab
11. Mercedes    6 darab
12. Peugeot    5 darab
13. Honda    5 darab
14. Hyundai    5 darab
15. Seat    4 darab
16. Kia    4 darab
17. Lada    4 darab
18. Dacia    3 darab
19. Mazda    3 darab
20. Nissan    3 darab

2015-ben még a VW, Ford, Suzuki, Renault, Opel volt az első öt márka, vagyis majdnem ugyanazok alkották akkor is az élbolyt, de azért vannak érdemi változások. Jó hír a suzukisoknak, hogy újabban kevésbé viszik a tolvajok a kocsijukat, hiszen a 3-ikról a 7-ikre esett vissza a márka, rossz hír viszont a fordosoknak, hogy autóik a bűnözők aktuális kedvencei lettek.

A Suzuki hátracsúszása mellett a leginkább feltűnő változás a Skodáé, a tavalyi 8-ik hellyel szemben most a nem éppen előkelő 3-ik a márka a tolvajok bevásárlólistáján. Picit hátrébb került a személyautók között a VW, a BMW és a Renault, velük szemben kicsit előrébb jött az Opel.

suzuki 1000x7002

A gyászos listán tavaly dobogós Suzuki a legfrissebb sorban már csak 7-ik. Alig lopják a Daciát

A régmúlt és a ma menő motorját is szeretik a bűnözők

Szerkesztőségünk kikérte az ORFK-tól a lopott gépjárművek sorrendjét is a harmadik negyedévre. Ez annyival több az előzőnél, hogy tartalmazza a személyautók mellett a motorkerékpárokat, tehergépkocsikat és buszokat. Itt egészen friss trendeket is tudunk nézni, mivel rendelkezésünkre áll ennek a listának a 2016 első féléves változata (az akkori első 10 helyezett), ezért a márkák mellé írtuk a helyezésbeli változást.

1. Ford    67 darab (2015-ben 2-ik volt a márka)
2. Volkswagen    57 darab  (1.)
3. Skoda    32 darab (8.)
4. Opel    29 darab (6.)
5. Renault    29 darab (4.)
6. Suzuki     27 darab (3.)
7. Simson    24 darab (tavaly nem volt az első 10-ben)
8. Toyota    24 darab (5.)
9. BMW    22 darab (7.)
10. Piaggio     20 darab
11. Aprilia    19 darab
12. Audi    17 darab (9.)
13. Honda    16 darab (10.)
14. Yamaha    13 darab
15. Csepel    12 darab
16. Peugeot    10 darab
17. Mercedes    7 darab
18. Vespa    7 darab
19. Mazda    7 darab
20. Fiat    7 darab

Helycsere volt az élen, a Suzuki visszacsúszásához hasonlóan hátrébb került a Toyota, a Honda és az Audi, kisebb mértékben a BMW és a Renault. Ugyanakkor több Skodát és Opelt lopnak. Külön ki kell emelni a Mercedes márkát, amely az első fél évben egyáltalán nem szerepelt az ORFK top 20-as listájában, a legfrissebben a 17-ik, miközben közvetlen riválisai hátrébb csúsztak.

Megdöbbentőnek tűnhet, hogy még mindig lopják a rég nem gyártott, öregecske Simsonokat, sőt, egyre jobban. A rendszerváltás előtt kamaszkorukat élők egykori menő játékszere 2016 harmadik negyedévében még előrébb került a rendőrségi feketelistán, mint ahol az első hat hónapban állt. (Szintén elgondolkodtató, hogy Csepelből is többet lopnak ma Magyarországon, mint mondjuk Peugeot-ból.) Érdekesség, hogy a Piaggio által gyártott Vespákra is nagyon mennek a tolvajok.

Így buktatják le magukat a kétbalkezes bűnözők

Furcsa egybeesés, de az elmúlt közel három év egyik legnagyobb fogása éppen 2014 áprilisában volt, pont amikor felállt az autótolvajok elleni önálló nyomozócsoport az ORFK-n. Akkor két amatőr ügyetlenkedése döntött be egy 9 tagú, tolvajokból, szerelőkből, orgazdákból, hamisítókból álló társaságot, akiken közel 100 lopott autó ment át. Egy 23 és egy 21 éves kerepesi fiatalember ugyanis a lakhelyükön elcsent autó Fótra szállítása közben lerepült az útról 2014. március 4-én, majd felborult. Leléptek, de egy hónap múlva nyakon csípték őket, és a kihallgatásuk közben beismerték közel 100 autó ellopását a fővárosból és környékéről. Innen nem volt megállás, pár hét múlva a banda újabb tagjai kerültek rendőrkézre.

Nem egészen egy évvel később szintén magukat buktatták le bűnözők. Akkor három tucat lopott járművet találtak a Pest megyei nyomozók Vácon, egy autószerelő műhelyben, és az egykori kötöttárugyár területén, pedig csak rutineljárásnak indult aznapi programjuk. Eredetileg tanúkutatásra indultak a nyomozók 2015. február 19-én az úgynevezett Derecske dűlőbe. Megjelenésükkor azonban egy autószerelő műhelynél pakolászó férfiak pánikszerűen beugrottak Audi A5-ösükbe, és elmenekültek. A rendőrök ellenőrizték a műhely alkalmazottait és a bent álló autókat. Kiderült, a többségüket körözik, az irodában tárolt okmányok egy része pedig hamis. A műhelyben alvázszám-hamisító eszközöket és feltehetően lopott alkatrészeket, valamint több autót, egy földmunkagépet és egy teherautót foglaltak le.

JÓ

A műhelyben dolgozókat kihallgatták és azonnal elrendelték az Audi körözését is. Még az aznap éjszakai helyszíni szemle közben bejelentés érkezett a rendőrségre: pár utcával odébb gyanús férfiak parkoltak le két személykocsit. A zsaruk mindkét, feltehetően lopott autót lefoglalták. Két nappal később a szomszédos Sződligeten megtalálták az A5-öst is, kiderült, egy német turistától vitték el korábban. Ekkor már forró nyomon voltak a rendőrök, újabb két nap múlva megtalálták a lopott kocsik pihentetőhelyét is a már említett egykori kötöttárugyár területén bérelt csarnokban, és mellette. Sok BMW, Audi, és más márkák, összesen két tucat jármű és több teherautónyi alkatrész. A nyomozás adatai szerint 2013 eleje és 2015 februárja között lopták el külföldön, valamint Budapesten a négy helyszínről begyűjtött 36 járművet, együttes értékük meghaladta a százmillió forintot.

Ki ne felejtsük az egész kócerájt bedöntő férfiakat, akik a feltűnő menekülésükkel magukra húzták a rendőröket. Ők február végén, illetve március elején ügyvédjeik kíséretében önként jelentkeztek a rendőrségen. Orgazdaság megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, majd letartóztatták őket.

Öt ellopott autóból sajnos csak egy kerül elő

Ráadásul azt sem mindig a rendőrök találják meg. Tulajdonképpen nem is tudjuk az ORFK friss közléséből kiindulva, hogy pontosan mennyi lopott autót szednek vissza az egyenruhások, legalábbis erre tudunk következtetni alábbi válaszukból.

Ezt kérdeztük tőlük: „Mennyi lopott gépjárművet talált meg a rendőrség 2016 harmadik negyedévében, és mennyit 2016 első fél évében?” Mire ezt a választ küldték:Az Ön által kérdezettnek megfelelő statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet.”

Rákérdeztünk arra is, hogy „mennyi volt a nyomozás eredményességi mutató ebben a két időszakban?”  Erre már küldtek egy kis táblázatot, valószínűsítjük, hogy ebben benne vannak a Nemzetközi Közhasznú Autóvadász Egyesület lelkes önkéntesei által megtalált lopott kocsik is.

stat2016-1-9

Amint látszik az ORFK válaszából, az első fél év nem túl rózsás eredményéhez képest is romlottak a számok valamelyest a következő negyedévben, hiszen az első hat hónap adatainál gyengébbek a kilenc hónap együttes számai.

Így tudja átverni a tolvajokat

Van rá módszer, amivel megelőzheti a kocsija ellopását. Minden autósnak érdemes megnézni ezt a cikket!

Kommentek

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Így vehetsz jobb gumit az autódhoz

Gondoltátok volna, hogy 300 kilométerrel túl az északi sarkkörön sincs mindig hó és fagy? A Hankook nemcsak ezzel lepett meg bennünket téli tesztbázisán, Lappföldön.

Szentendrei úti tragédia: az emberektől vagy a gépektől várjuk, hogy a jövőben ne legyen ilyen?

Ami a hétvégén történt a Szentendrei úton, azt még a legfejlettebb elektronikájú mai autók sem előzhették volna meg. Nem, mert nem tudnák, hanem mert nem szabad nekik.

Nem sikerült mentőt hívni a Szentendrei úti tragédiához

Szombat éjjel közvetlenül a szentendrei úti tragédia bekövetkezte után jártam a baleset helyszínén. Nem sikerült segítséget hívnom, másnak szerencsére igen.

Fény derült a nyírségi permetező vonat titkára

Az összeesküvés hívők azonnal Chemtrail-t kiáltanak, ezért megkérdeztük a MÁV-t, mi is folyik ebből a vonatból.

Forma-1-es kvíz profiknak és tanulékony kezdőknek

Kened-vágod az F1-es pilóták fontos és érdekes statisztikáit? Ha igen, ha nem, itt egy kérdezz-felelek, amiből a lexikon-agyú rajongók is tanulhatnak. Tedd próbára magad!

F1: A Mercit “biztosan érdekli” Vettel

A Red Bull-fejes Helmut Marko kezdi a kavarást, azt mondja, a Mercedest egyértelműen érdekli a ferraris Sebastian Vettel 2018-as szerződtetése.

Adnál ennyi pénzt egy Bentley másolatért?

A Bentley Continental GT replika Ford Mustang alapra épült, a kivitelezéssel nincs is nagy gond, de azért látszik, hogy ez csak másolat. Kérdés, hogy megér-e ennyi pénzt.

Keménytetőt kapott a Mazda MX-5

A klasszikus kanavász és a furmányos eltűnő targa után itt a harmadik tetővariáció. Sajnos nem veheti meg bárki.

F1: Rajthoz állhat Wehrlein Melbourne-ben

Rajthoz állhat a melbourne-i Forma-1-es idénynyitón Pascal Wehrlein, a Sauber német pilótája, miután az orvosok megadták neki az engedélyt.

F1: Egymásra mutogat Hamilton és Vettel

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt a Mercedes és a Ferrari versenyzője is azt mondja, hogy a másikuk csapata kezdi favoritként az évet.

Itt a Suzuki, hol a Suzuki? A holttér átkozott veszélye videón

A 112 Press ismét hasznos, és tanulságos anyagot tett az asztalra, videójuk egy olyan forgalmi szituációt mutat be, ami könnyen balesetek forrása lehet.

A 6 legdrágább új autó itthon

Ezen a listán röpködnek a tízmilliók, szóval ha sok pénzed van, és nem tudod mire költsd el, van néhány tippünk.

F1: Elmaradhat az idény első balhéja

Úgy tudni, hogy a Mercedes és a Red Bull Racing a szezonnyitóra átépítette a korábban aerodinamikai szerepet is játszó felfüggesztését.

Rollerrel reformálnák meg a közlekedést

Elektromosan hajtott rollereket használó közösségi szolgáltatással akarja megformálni a közlekedést egy startup cég Németországban.

Valódi divatcikké vált az autó

Igazi divattermékként kezeli legújabb limitált szériáját a DS. A DS 3 Inès de la Fressange kimondhatatlan neve kiművelt koncepciót takar.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.