Majdnem ezer helyen mérnek a 24 órás razzián

Ennyit fizetsz, ha szabályt szegsz!

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.04.20. 12.09

874 helyen ellenőrzi a rendőrség a sebességhatár túllépését a csütörtök reggel hat órakor kezdődő, 24 órás Speedmarathon akció során. Kiadták a listát.

Majdnem ezer helyen mérnek a 24 órás razzián

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) által végzett ellenőrzés helyszíneire körülbelül hatszázötven javaslat érkezett. A fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében több ötletet kaptak, mint ahány helyre kitelepülnek majd. Egy eszközt hat-hét helyen is bevetnek majd, az ellenőrzések helyszínét és időpontját pedig a rendőrség honlapján teszik közzé még szerdán. Ennek az a célja, hogy “senkit ne érjen meglepetés.” Az akcióban csak a sebességhatár betartását ellenőrzik az új mobil készülékekkel. Egész Európában ezen a napon szinte folyamatosan tartanak sebességmérő akciókat. Az akciót nem azért tartják, hogy mindenkit megbüntessenek, hanem hogy életeket mentsenek. Az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, mert évek óta a gyorshajtás (persze főleg a relatív) a halálos balesetek legfőbb oka. Április 21-én reggel 6 órától 22-én reggel 6 óráig a rendelkezésre álló valamennyi – százhatvan – változtatható helyű komplex ellenőrzési pont használatban lesz.

 Miért büntetnek?

Általában a rendőrség nem vett be komoly erőforrást a kisebb (15/20 km/óránál kisebb mértékű) sebességtúllépések visszaszorításába, vélhetően azért, mert az sok macerával jár. Az objektív felelősségi körön kívül eső gyorshajtások esetén a rendőröknek a helyszínen meg kellene állítaniuk a gyorshajtót, mert utólagos eljárás esetén, ha a saját vagy családtagja autóját vezette megúszhatja a bírságot, hiszen senki nem köteles önmagára vagy hozzátartozójára terhelő vallomást tenni, és egy ilyen válasszal nem is kell felfedni a gyorshajtó kilétét a rendőrségnek. Ám ha a gyorshajtás nagyobb mértékű, azaz az objektív felelősség határa alá eső ( 100 km/óra alatt a sebességtúllépés nagyobb, mint 15 km/óra,  100 felett pedig nagyobb mint 20 km/óra), akkor valaki fizetni fog. Ilyenkor az üzembentartó vagy megnevezi a sofőrt, aki a járművet vezette vagy fizet. A mostani akció során arra lehet számítani, hogy a rendőrség a helyszínen is megállítja a kisebb mértékű gyorshajtást elkövetőket, és természetesen nem csak a sebességtúllépést, hanem bármely KRESZ-szabály be nemtartását jutalmazzák.

Mennyi lehet a bírság?

A kisebb mértékű gyorshajtást elkövetők 5000-50000 forint bírságot kaphatnak, ennek mértékéről a rendőr a körülmények figyelembevételével dönt.  Ha azonban az objektív felelősség hatálya alá esik a gyorshajtás, akkor 30 000 és 300 000 forint közötti összeget fizet a szabályszegő. Az alábbi táblázat megmutatja mekkora  a büntetés, adott sebesség esetén. ( A táblázatban nem vettük figyelembe a kamerák 100 km/óra alatt 3 km/óra, 100 felett 3%-os hibahatárát, amit a gyorshajtó javára ír jóvá a rendőrség) 82729_684391_1000x700 Jelenleg Magyarországon hagyományos traffipaxot nem, már csak komplex közlekedési ellenőrzési pontot alkalmaznak, azaz egyszerűbb nevén szuper traffipaxot. A 134 helyszínen telepített 365, illetve 160 hordozható eszköz együtt alkotja VÉDA hálózatot. A szupertarffipaxok azonban nemcsak a sebességtúllépést figyelik, hanem számos más szabály betartását is ellenőrzik, amelyekre szintén fix bírságösszeget határoztak meg. Kihangosító nélküli telefonálásért: 30 000 Ft Biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000-20 000 Ft (lakott területen belül/kívül/autóúton-autópályán) Jelzőlámpa tilosán áthajtásért: 50 000 Ft Vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 000 Ft Záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft Kötelező haladási irány megszegéséért: 50 000 Ft Tiltott behajtásért: 30 000 Ft Autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 50 000 Ft Autópálya leállósávjában haladásért: 100 000 Ft Buszsáv jogosulatlan használatáért: 30 000 Ft Buszsávban haladásért: 30 000 Ft Lejárt műszakival autózásért: 40 000, 50 000 vagy 60 000 Ft (attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le)

Hol mérnek csütörtökön?

Íme a rendőrség által közzétett lista, megyénkénti bontásban, arról, hova fognak kiállni a mobil eszközökkel sebességet mérni:

86361_717201_1000x700

Nagyításért kattints!

trafflista_jo

Nagyításért kattints!

Te érted az objektív felelősséget? Itt elmagyarázzuk. Bónusz: ennyit fizetsz, ha holnap gyorsan hajtasz!

Kommentek

Több millió veszélyes autót hív vissza a Toyota

Közel hárommillió autót hív vissza a Toyota a Takata légzsákok meghibásodásának kockázata miatt.

Tarlós tovább üti a köztereseket, újabb fejlemény

Tarlós István szerint az autósok bírságolását érintően nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint “a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök”.

A legkomolyabb játék, amit idén látsz

A Toyota Hilux tavaly történelmi eredményt ért el: Ausztrália legnagyobb számban eladott gépkocsijaként zárta az évet.  Ennek örömére készült el az életnagyságú gyerekjáték.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

F1: Ecclestone-t meghívták a Bahreini Nagydíjra

Az F1 januárban letett urát, Bernie Ecclestone-t az arab királyság koronahercege hívta meg a két hét múlva következő futamra.

A Wankel motorral röfögő Ladáknál nincs érdekesebb orosz vas

Különc gépek életben tartói, áldás rátok. Nélkületek, elkötelezett őrültek nélkül, mi sem csodálhatnánk ezeket a gazdasági zsákutcának bizonyuló, korántsem hibátlan, de annál különlegesebb szerkezeteket.

F1: Nem tudni, mikor lesz versenyképes Honda-motor

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj megerősítette a téli tesztek tapasztalatait, miszerint továbbra is a Hondái a legrosszabb F1-es motor, de egyelőre nem tudni, mikor kaphat jobban a McLaren a japánoktól.

Szomorú látvány: itt tárolja a VW a dízelbotrány miatt visszavett autókat

A 2015-ben kirobbant VW-dízelbotrány szinte az egész világot érintette, a német gyártó pedig kénytelen volt néhány helyen visszavásárolni a “csaló” autókat.

Félelmetes hajsza az autópályán

Ez a videó olyan, mintha a Need for Speedet néznénk, abban vannak hasonló csapatos száguldások.

Jól rejti árát az óriás-Toyota

Rangrejtve járni nincs jobb egy valójában sokba kerülő, de árát ügyesen palástoló kisbusznál. A Toyota Proace az igényes Verso-kivitelben járt nálunk, tesztünkön hibái is kiderültek.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.