Az olasz hatóságok 6 millió eurós, mostani árfolyamon átszámítva csaknem 2,4 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabtak ki egy olasz autógyártóval szemben, amiért megtévesztő módon olasz származásúként árult olyan autókat, amik valójában Kínában készültek – írja a BBC.

A DR Automobiles tagadja, hogy bármikor azt állította volna, hogy a járműveket teljesen Olaszországban gyártották, ezért fellebbez a döntés ellen. Csakúgy, mint 15 évvel ezelőtt, a dél-olaszországi autógyártó a mai napig kínai autómárkák – jelen esetben a BAIC, a Chery és a JAC – által gyártott alkatrészek összeszerelésével képes alacsonyan tartani az árait.

A hatóságok szerint a megtévesztőnek ítélt gyakorlatot épp abban az időszakban folytatta a vállalat, amikor „jelentős növekedést ért el” a DR és az EVO márkájú járművek értékesítésével az olasz piacon.

Nem a mostani az első eset, amikor külföldi gyártmányú autók verik ki a biztosítékot az olasz hatóságoknál. A Stellantis-cégcsoport az utóbbi hónapokban kétszer is ütközött a törvénnyel, ami miatt előbb az Alfa Romeo legújabb SUV-ját kellett átnevezni, majd a Fiat mopedautójából foglaltak le 133 darabot, amiért felkerült azokra az olasz zászló, holott Marokkóban gyártották.

A Stellantis és az olasz kormány csörtéje az elmúlt napokban ráadásul egy reklámfilmmel folytatódott, amiben a konszern odaszúrt a döntéshozóknak, mondván, az autóik annyira egyediek, hogy logóra, típusjelzésre, sőt, még zászlóra sincs szükségük ahhoz, hogy bárki felismerje.