Mint arról néhány nappal ezelőtt beszámolt a Vezess, veszélyben forgott Elon Musk 56 milliárd dolláros, azaz több mint 20 ezer milliárd forintnak megfelelő fizetése. A Tesla vezérigazgatójának még 2018-ban szavazták meg a fizetési csomagot, ám egy bíró az év elején érvénytelenítette, sőt, a legnagyobb amerikai vállalati fizetéssel a márka egyik részvényese, a norvég állami nyugdíjalap sem értett egyet.

Csütörtökön szavaztak a kérdésben a Tesla részvényesei, és végül úgy döntöttek, hogy jóváhagyják Musk gigantikus fizetést. Az igazgatótanács azzal indokolta a döntést, szükséges ez az összeg ahhoz, hogy a milliárdos továbbra is motivált maradjon, és ne fordítson hátat a vállalatnak. A szavazás részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem derült ki, hogy a részvényesek hány százaléka voksolt, ahogyan az sem, hogy mekkora arányban szavazták meg Musk fizetését.

Azzal szeretném kezdeni, hogy rohadtul szeretlek titeket

– szólalt meg Musk, aki azután jelent meg a színpadon, hogy a Tesla éves, austini találkozóján eredményt hirdettek.

Megnyugodhat a Tesla-vezér, csillagászati fizetést kaphat 2

Úgy tűnik, most már hátradőlhet Elon Musk. (Illusztráció: Apu Gomes/Getty Images)

A Tesla-részvényesek szavazásának eredménye „kellő jogi muníciót” biztosít ahhoz, hogy a bíróság hivatalosan is visszaállítsa Musk kompenzációs csomagját, erről Natela Shenon üzleti jogi ügyvéd nyilatkozott a Carscoopsnak. „A bíró döntésének alapvetése az volt, hogy úgy érezte, a Tesla igazgatótanácsa Elon Musk irányítása alatt áll, és nem a részvényesek legjobb érdekeit képviseli” – fejtette ki.

„Ez azt jelenti, hogy a bíró úgy vélte, a Tesla részvényesei nem egyeztek bele a csomagba, de most, hogy másodszor is megszavazták, a bíró érvelésének lényegi része érvénytelenné válik. Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a részvényesek támogatják a fizetési csomagot.”

Must azonban így is vesztett, ugyanis a Tesla jelenlegi részvényárfolyama alapján „csak” 48 milliárd dollárt, vagyis 17,9 ezer milliárd forintot fog kapni.

Ez az összeg olyan hatalmas, ami egy kisebb ország éves költségvetésének felel meg. Csek érzékeltetésül a Magyar költségvetés kiadási főösszege 40 755 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 38 240 milliárd forint. Elon Musk nagyjából a felét kapja annak, amit a magyar állam, az egészségügyre, oktatásra, utakra, támogatásokra, kutatásokra szóval az ország működtetésére költ 2024-ben.