Néha a technológia olyan kérdésre ad választ, ami fel se tettünk. Ilyen például a tankolás automatizálása. Autóhasználóként felmerül a gondolat, hogy ha mást nem, legalább az üzemanyag betöltését el kellene sajátítani minden sofőrnek. Nagyjából 4-5 mozdulat, nem kell hozzá fizikai erő, tényleg csak hozzáállás kérdése.

Autót tankol egy kínai robot, kell ez a világnak? 1

Tavaly december óta működik a kísérleti töltőállomás. (Fotó: Costfoto/NurPhoto via Getty Images)

Ennek ellenére persze vannak, akik nem nyúlnak a töltőpisztolyhoz, inkább várnak, amíg megjelenik a személyzet és segít. Ők bajban vannak az automata kutaknál, ahol még csak a kasszást gépesítették, a tankolást magát az autósnak kell elvégeznie. Talán ez a piaci rés, amibe a kínai Csangsa városban csatasorba állított robot kíván befurakodni.

Autót tankol egy kínai robot, kell ez a világnak? 2

Két perc alatt végez elvileg. (Fotó: Zhang Congyu/VCG via Getty Images)

A gépezet ugyanis napi 24 órában szolgálja ki az autósokat, és használata teljesen érintésmentes. Két karral dolgozva, szenzorok segítségével pozícionálja a betöltőnyílást, és a nyitástól kezdve a zárásikg mindent maga végez. Ehhez persze egy mobilos applikáción keresztül be kell jelentkezni, és innen indítva, a megfelelő helyre állva indul el a folyamat. 

Minden autóval még nem működik, csak ötszáz típust ismer, ezeket tudja biztonságosan kezelni, tehát még messze van, hogy az embereket pótolja, vagy helyettesítse egy ilyen gép, de tíz éve még ez is abszolút sci-fi kategóriába tartozott. A kérdés viszont marad az eredeti: kell ez a világnak, megéri egy ilyen komplex gépet építeni, működtetni egy ennyire egyszerű feladatra?