Elaludt a volán mögött egy hivatásos sofőr Svédországban, azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy folytassa az útját, ugyanis aktiválta a Tesla Model X-ben az Autopilotot. A férfinak felelőtlen vezetés miatt kellett felelnie, el is ítélték miatta – írja a Vibilagare.

A volán mögött szundikáló sofőrre egy másik Tesla vezetője figyelt fel, miután hosszasan haladt úgy az előzésre kijelölt sávban, hogy közben senkit sem előzött meg. Értesítette a hatóságokat, de mire sikerült felébreszteniük és megállásra bírniuk, közel 40 kilométert tett meg. A rendőrök több sikertelen próbálkozás után jártak sikerrel, aminek kis híján baleset lett a vége:

amikor felébredt a sofőr, az ijedtség hatására elmozdíthatta a kormányt, így majdnem nekiment a mellette haladó rendőrautónak. Végül egy benzinkúton húzódott félre.

Miután megállt, a férfi kialvatlanságra és stresszre hivatkozott, amikor a rendőrök arról kérdezték, miért aludt vezetés közben. Egy ideig azzal is próbált védekezni, hogy az egyik szeme végig nyitva volt, később azonban bevallotta, hogy tényleg aludt menet közben. „Borzasztóan szégyellem, de a kimerültség az oka” – mondta a kihallgatásán. „Mivel volt egy Autopilottal felszerelt Teslám, nagyon kényelmesen éreztem magamat.”

Való igaz, több száz baleset esetében jelölték meg a kiváltó okok között a Tesla vezetéssegítő rendszerének hibáját, azt mindig hangsúlyozták, hogy a járművezetőnek a használata közben is ébernek kell maradnia – bár az Autopilot név sokakat enged tévesen arra következtetni, hogy egy önműködő robotpilótáról van szó, de egy-két kivételtől eltekintve ez mostanáig elsősorban az Egyesült Államokban okozott gondot.