Különböző közlekedési kihágásokra hivatkozva többtucatnyi bírságot zúdítottak egy autósra az Egyesült Királyságban, pedig a sofőr azt állítja, hogy soha nem vezetett Londonban, ahol állítólag elkövette ezeket a szabálytalanságokat – írja a Sun.

Több mint 300 kilométerre a fővárostól, Merseyside megyében él az illető, aki JM álnévvel vagy monogrammal fordult a sajtóhoz a kálváriájával. Az elmúlt évek folyamán negyvennél is több büntetést kapott, ezekből négy csak az elmúlt két hétben érkezett. „Minden alkalommal részletes bizonyítékot kell küldenem arról, hogy nem én vagyok a vétkes” – tette hozzá.

JM azt gyanította, hogy a hozzá sorozatosan befutó, téves büntetések mögött az áll, hogy klónozták a rendszámát. A This Is Money megkeresésére a brit közlekedési hatóság (DVLA) megerősítette, hogy ettől nem kell tartania, ez ugyanis nem történt meg. Inkább arról lehet szó, hogy a kamerák, amik észlelték a szabálytalanságokat, tévesen észlelik a rendszámot, így összekeverik az O betűt a 0-val.

Válaszukban azonban arra is kitértek a hatóságok, bár nem tudták megakadályozni az indokolatlan büntetéscunamit – lévén, hogy automatizált rendszerről van szó –, igazolást adtak JM-nek az ártatlanságáról, így gyorsított eljárásban tudja elintézni a korábban kiszabott bírságok visszavonását.

Az, hogy valakit igazságtalanul büntetnek meg, nem új keletű, még itthon sem. Korábban több hasonló esettel foglalkozott a Vezess: volt, hogy szabályosan parkolókat sújtottak bírsággal, ahogyan olyan is előfordult már, hogy valakit úgy büntettek jogosulatlan autópálya-használatért, hogy közben volt érvényes matricája.