A napokban országszerte kemény hidegre kell számítani a kora reggeli órákban, és ez mindig felvet egy igen fontos kérdést: melegítsük-e a motort indulás előtt? Ha igen, akkor meddig? Az nem kérdés, hogy télen sokkal jobban esik úgy elindulni, hogy kellemes meleg van az autóban és a fűtés már leolvasztotta az ablakokról, tükrökről a jeget, de ez a fajta kényelem sokba kerülhet egy idő után.

Ezernyi kérdés akad a témában, a téli gázolajtól kezdve a megfelelő felszerelésen át egészen az olyan apróságokig, mint a hidegindítás. Pár évtizede ez még valódi procedúra volt, manuális szívatóval, hidegindítóval. Mára egyszerűen beindul minden autó, de vajon van értelme percekig egy helyben állva járatni a motort?

 

Kevesen tudják, hogy például Ausztriában súlyos büntetés jár azért, ha valaki huzamos ideig helyben járatja a motort. Hogy miért? Mert ezzel szennyezik a környezetet és felesleges zajt keltenek az autósok. 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort. Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 100-200 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna.

Te beindítod indulás előtt az autót ha hideg van kint?
Igen, 10 percet mindig járni hagyom mielőtt indulok
22% (1610)
Igen, 30 percet is jár mire beülök
2% (158)
Előfordul, de tényleg csak ha extrém hideg van
46% (3426)
Soha, nem szennyezem feleslegesen a környezetet
19% (1373)
Nem, nincs nekem arra időm
11% (806)