Bár egyre kevésbé ajánlják, a mai napig elterjedtek a gépi autómosók. Elsősorban azok körében igazán népszerű, akik nem akarnak hosszú órákon át pepecselni az autójukkal azért, hogy az ki is nézzen valahogyan. Az automata működésű mosók erre gyors, mindössze néhány perc alatt végigfuttatható alternatívát kínálnak, már amikor a folyamat közben nem üt be a krach:

Az utóbbi években viszont egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a mikromobilitás fontosságának – főleg környezetvédelmi okokból –, így lassan a tiszta kerékpár is presztízskérdéssé válik. A vödörrel és szivaccsal való, szintén hosszadalmas pamacsolást válthatja ki a Wintersteiger Sports automata rendszere, melyet a bécsi műszaki egyetemmel közösen helyezett üzembe, méghozzá az osztrák fővárosban található intézmény területén.

Az első nyilvános városi létesítmény mindössze pár perc alatt tisztává varázsolja az egynyomú felnőtt kerékpárokat, még az elektromos rásegítésűeket is. A szolgáltatás egyelőre ingyenesen vehető igénybe, feltétel azonban a legalább 20”-os kerékméret, ezért a gyerek- és teherbiciklik kiesnek a körből. A tesztüzem során a rendszer a hét minden napján 8:30 és 17:30 között üzemel, a mosóprogramot pedig – regisztráció után – egy alkalmazáson keresztül lehet elindítani.

Akármivel nem vehető igénybe a bécsiek gépi mosója 2

Fotó: Wintersteiger Sports/FH Technikum Wien

Az egyetlen bökkenő, hogy mosási ciklusra időpontot nem lehet foglalni, valamint a rendszer még csak német nyelven érhető el. A jövőben további gépi kerékpármosók kísérleti jellegű telepítését tervezik, amivel nemcsak a kerékpárápolásra akarnak innovatív megoldást kínálni, de ily módon is ösztönözni szeretnék a környezetbarát városi mobilitás terjedését.