Egy budapesti civil szervezet, akik „A járda a gyalogosoké” nevet viselik, az alább látható cetliket ragasztják a rosszul parkoló autósok járműveire. Elsőre ezzel nem is lenne gond, hiszen az üzenet nem sértő, de korrekten felhívja a figyelmet a problémára. De! 

A cetli bizony olyan levonóval van felragasztva a vezető oldalán, a szélvédőre, amelyet állítólag borzalmasan nehéz eltávolítani, így igen balesetveszélyes, ha valakinek nincs ideje lekaparni és mégis elindul.

Új akciócsoport vadászik a budapesti autósokra 1

Már találkoztam hasonló technikával készült matricával és valóban nehéz leszedni. A felső papírréteg könnyebben lejön, de a ragasztós részt szó szerint kaparni kell, aztán valamilyen oldószerrel letakarítani a maradékot. A víz itt nem segít.

Kinek járt ilyen matrica?

A szervezet első ilyen akciója volt, írja a 444, akik megkeresték a csoportot. Újlipótvárosban használták először, több tucat járműre felkerült, azokra az autókra amelyek a „A járda a gyalogosoké” szerint helytelenül parkolnak halszálkában. Méréseik szerint a kijelölt ferde állású parkolóhelyek negyven százalékánál nem szabályosan parkolnak az autók.

A levonókon elérhetőséget is hagytak, mert kíváncsiak a visszajelzésekre. Voltak, aki feljelentéssel fenyegetőztek rongálás miatt, ugyanakkor – a csoport szerint – ennek feltétele, hogy a tevékenységükkel anyagi kárt okozzanak. A szervezet állítása szerint a matricákat könnyen le lehet szedni, de a 444-nek nyilatkozó egyik autós azt mondta, neki ez csak sebbenzinnel sikerült.

A csoport azt is jelezte, hogy az akciót folytatják, hogy hol és mikor, nem publikus, Budapesten bárhol megjelenhetnek.

Szerinted jogos így büntetni a szabálytalan parkolókat?
Nem, ebben a formában ez elfogadhatatlan
21% (816)
Igen, aki így parkol, az megérdemli
16% (637)
Nem a sofőr elé kellene ragasztani, amúgy rendben van
20% (801)
Jogos, így majd megtanulják
4% (171)
Semmi több, mint önbíráskodás, a hatóságnak kellene ezt szankcionálni
34% (1320)
Teljesen értelmetlen
5% (200)