Durva kalandban volt része az egyesült államokbeli Irvine-ben élő Javier Rodrígueznek, amikor vadonatúj Tesla Model 3-asával az autópályán haladt. Április 7-én, csütörtökön ugyanis meghibásodott autójában az Autopilot-rendszer, és állítása szerint a gombokon és a kapcsolókon kívül még a világítás sem működött – adta hírül az ABC7.

Ez abban nyilvánult meg körülbelül 130 km/órás (83 mérföld/órás) sebességnél, hogy teljesen lefagyott a főképernyő.

„Észrevettem, hogy valami kezd túlmelegedni az autóban, majd furcsa szagra lettem figyelmes” – emlékezett vissza a történtekre a tulajdonos. „Izgultam amiatt, ha sokat fékezek, nem tudok majd újra gyorsítani, hogy lépést tartsak a forgalommal. Féltem, hogy ebben az esetben valaki belém fog csapódni.”

Rodríguez hozzátette, szerencséjére a fékek működtek, még ha a gázpedál nem is, de úgy véli, ettől nem vált kényelmesebbé a megállás. Sikerült végül félreállnia, majd az autó újraindulása után úgy tűnt, normálisan működik minden. Ennek ellenére rendőri segítséggel hagyta el a sztrádát, a Teslát pedig trélerre vontatták el a helyszínről.

A Teslánál kijavították a problémát, arról azonban bővebb tájékoztatást nem adtak a férfinak, mint ami a jelentésben le van írva. A szervizben megállapították, hogy azért állt le a rendszer, mert a töltőnyílás felől nem érzékelte megfelelőnek a kommunikációt, és így akarta megóvni a fontosabb alkatrészeket.

Továbbra is nyugtalanítják a történtek Rodríguezt, attól fél ugyanis, hogy ezentúl valamilyen biztonsági funkció miatt a fedélzeti számítógép bármikor, figyelmeztetés nélkül kikapcsolhat. Helyi lapok is keresték az ügyben a Teslát, választ azonban nem kaptak. „További magyarázatra van szükségem. Az, hogy az autópályán 130 km/órás sebességgel ez történik, és mindenki azt mondja, hogy megjavították, az számomra nem magyarázat” – mondta.

A Tesla Autopilot-üzemmódja kapcsán már a sokadik probléma merül fel, melyek miatt az amerikai, de még az európai közlekedésbiztonsági hatóságok is vizsgálatot indítottak az elmúlt hónapokban.