Mivel a rendszám használata a közúti közlekedésben a világon gyakorlatilag mindenhol kötelező, a betűk és számok tengeréből egyedi kombinációkkal lehet kitűnni, és természetesen minél különlegesebb a táblán szereplő felirat, annál többet ér – már ott, ahol üzletelni lehet ezekkel.

A jelenlegi világrekordot egy abu-dzabi rendszám tartja, a szimplán „1” feliratú táblapárért 52,2 millió dirhamot, akkori árfolyamon 2,51 milliárd forintot fizetett egy tehetős sejkfi még 2018-ban. Ehhez közeli árat, 14,4 millió fontot kért az „F1” brit rendszámért az autóépítőként ismert Afzal Kahn, aki 2008-ban még „alig” 440 ezer fontért vette meg a menő hatósági jelzést, ám ennyiért még a hülyének sem érte meg, nem sikerült az eladás.

Gyanítjuk, hogy ez lesz a sorsa a most az USA-ban, Texas államban kínált, de Kaliforniában kiadott „MM”-nek is, amelyért rendszámtáblagyűjtő gazdája, Michael Modecki 5888 ethereumot, jelenlegi árfolyamon 18,75 millió dollárt, forintban 6,2 milliárdot szeretne kapni.

Modecki annyira haladó, hogy nemcsak hogy kriptovalutában hirdeti a(z amúgy szerintünk nem olyan különleges) rendszámtábláját a ThePlateBroker.com specialista weboldalon, hanem az új őrületet, az NFT-t is igyekszik meglovagolni vele, tehát a potenciális vásárló a tábla hátuljára felvitt kód alapján blockchainben tároltan is bizonyíthatja majd, hogy övé az „MM”.

Sosem fizettek még ennyit egy rendszámért 2

Ez 2 millióért is vihető, nem csak kápéban. (Fotó: Theplatebroker.com)

Nagyon korszerű, nagyon drága, de láthatóan nem olyan vonzó, hiszen a férfi már tavaly késő ősz óta próbálja elsütni a rendszámtáblát. Siker esetén új rekord születne, de úgy tűnik, azt a hírt egy darabig még nem írjuk meg.

A gyűjtő „sokkal szerényebb” áron, mindössze 2 millióért a „CASH” (kápé) feliratú egyedi rendszámot is hirdeti. „Azért kétmilliót kérünk, úgy gondoljuk, észszerű ár” – mondta a Fox houstoni stúdiójának.

Míg máshol font- vagy dollármilliókért forognak a rendszámok, itthon jóval satnyább a piac. Nem kis részben azért, mert viszonylag kicsi a kereslet, ráadásul a „beszerzési” ár sem olyan vészes. Egyéni – azaz a régi rendszerben 3+3-as, az újban 2 betű + 2×2 szám, köztük a címerrel – rendszámot 2009 óta 112 ezer forintért, egyedit – a régi rendszerben 4 betű + 2 szám vagy 5 betű + 1 szám, az újban 3-6 betű + 4-1 szám – 435 ezer forintért lehet kérni.

Azért itthon is akadnak, akik egy-egy érdekesebb kombinációból szeretnének pénzt csinálni, ebben a cikkben kettőt is mutattunk pár éve.

Ha érdekelnek a hazai vagy külföldi, érdekes vagy épp hasonlóan drága rendszámok, kattints ide, számtalanszor foglalkoztunk már a témával!