Hazánkban az elmúlt évek meglepően alacsony számokat hoztak, és bár vannak arra utaló jelek, hogy a kegyelmi időszak véget ér, az autólopások terén sehol sem vagyunk az USA-hoz képest.

Nyilván más számokat kapunk egy Magyarország lakosságának több mint harmincszorosával rendelkező országban, de amikor csak a 2020-ban ellopott típusok top10-e 240 ezer darabot ad ki – a dobogón a Ford F szériája, a Chevrolet Silverado és a Honda Civic 44, 41 és 34 ezer darabbal –, akkor komoly a baj.

Ahogy látható, az Egyesült Államokban az ott családi járgányként is elterjedt nagy pickupok a tolvajok kedvencei, de nem kérdés, hogy a luxusjárgányokra, sportkocsikra is sokan hajtanak.

Most ezekből könyvelhetett el nagy fogást a kaliforniai országúti rendőrség (gyakorlatilag az állami rendfenntartó szervezet), amikor az autólopási egysége a múlt héten 35 darabot talált meg egy rajtaütésnél a leginkább katonai légibázisáról ismert Van Nuysban.

Lopott autók a kertben, 760 milliós fogás 2

Volt minden, mint a bazárban (Fotó: Facebook/CHP – Southern Division SSC)

A két hónapos nyomozást betetőző rajtaütésben egy 39 éves férfi, bizonyos Vage Chavushyan házának udvarán megtalált szűk háromtucatnyi autó között volt minden, akadt Bentley Continental GT, Aston Martin Vantage, Chevrolet Corvette Stingray, és számos más brit és német prémiummodell is, Jaguarok, Land Roverek, BMW-k, Mercik, Porschék.

A kaliforniai rendőrök beszámolója szerint a teljes fogás értéke körülbelül 2,3 millió dollárt, azaz 760 millió forintot tett ki.

Az már csak a hab volt a tortán, hogy az ingatlan területén 400 tőnyi illegálisan termesztett vadkender is akadt – Chavusyant természetesen letartóztatták, minden bizonnyal börtönbüntetés vár rá.