A Vezess is megírta a napokban, hogy 2022. július 1-jétől új rendszámformátumot vezetnek be Magyarországon: az eddig ismert három betű-három szám kombinációt a korábban már pedzegetett négy betű-három szám felállás váltja. 

Amit az új rendszámokról tudni kell:

  • látható lesz rajta az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere;
  • a latin abécé szerinti két betűvel (két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval) fog kezdődni a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációkat leszámítva –, ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám;
  • a betűjelek helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, míg a számjegyekén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Az e heti bejelentésből az is kiderült, hogy ún. különleges rendszámok is lesznek. A hagyományostól eltérő táblákkal találkozhatunk diplomata, veterán, rendőrségi, honvédségi, büntetés-végrehajtási, a NAV által használt, környezetkímélő és kerékpárszállító járműveken, valamint mentőautókon és taxikon.

A Magyar Közlönyben leírtak és az ott közzétett karakterkészlet alapján elkészítették, hogy miképpen fog mutatni élesben, autón az új magyar rendszám:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 3

Illetve íme a jövő nyártól akár ki is váltható új (hétkarakteres) egyedi rendszám illusztrációja is, az jól látható, hogy teljesen más hatást keltenek majd az új táblák:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 4

Az illusztrációktól teljesen függetlenül kaptunk egy olyan képet is, amelyen „élőben”, valódi táblákként is láthatók az új típusú rendszámok:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 5