Egy év múlva, egész pontosan 2022. július 1-jétől kerül bevezetésre Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere.

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

De inkább mutatjuk

Hivatalos: ilyen lesz az új magyar rendszám, megvan a pontos dátum is 1

Hivatalos: ilyen lesz az új magyar rendszám, megvan a pontos dátum is 2

„A” és „D” típusú rendszámtáblák rajzai

Hivatalos: ilyen lesz az új magyar rendszám, megvan a pontos dátum is 3

„B” típusú rendszámtábla rajzai

Hivatalos: ilyen lesz az új magyar rendszám, megvan a pontos dátum is 4

„E” típusú rendszámtábla rajzai

Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. Ezen rendszámok bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.

Természetesen plusz pénzért (amelyről még nem tudni, mennyi lesz) lehetőség lesz egyedi rendszámok igénylésére is, amelyek a következőképpen alakulnak: legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből állhatnak. Az egyedileg előállított és egyénileg kiválasztott rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyeinek helyén nem szerepelhet kizárólag nulla számjegyekből álló érték. Jelenleg még az egyedi rendszámtáblák legyártása, kiadása és engedélyeztetése 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.

Néhány példa az új, egyedi rendszámokra

Hivatalos: ilyen lesz az új magyar rendszám, megvan a pontos dátum is 6

A rendszámtáblák alapszíne fehér, sárga, világoszöld, szürke, illetve világoskék lehet majd a jövőben. A betű- és számcsoportok, valamint a keret és a kötőjel fekete, fehér, vörös vagy zöld. Az Európai Unió tagállamjelzése pedig kék alapon sárga csillagok és fehér H betű. A címer színe vörös, fehér, zöld, sárga és fekete.

A biztonság kedvéért pedig a rendszámtáblagyártó köteles az ellenőrzött minőséget minden tábla hátlapjába olyan beütött jelzéssel tanúsítani, amely tartalmazza a rendszámtábla forgalmazójának a nevét, a rendszámtábla gyártójának nevét és címét, a rendszámtábla gyártására és alapanyagára vonatkozó egyéb adatokat. A biztonsági gyártóműi jelzéseit pedig nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a rendszámtábla megsérüljön.

2019-ben egyébként még arról nyilatkozott a Belügyminisztérium, hogy a három betű-három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Most úgy látszik, ez sokkal hamarabb bekövetkezik.