Múlt hét vasárnap különös bejelentést kapott David Gomez, Kenosha megye helyettes seriffje: egy Tesla Model 3-ra hívták fel figyelmét, melynek sofőrje látszólag aludt. Gomez a nyomába eredt, 131 kilométer/órás sebességgel követte őt, tehát a villanyautó gyorsabban hajtott a megengedettnél – számolt be a hírről a Carscoops helyi beszámolók alapján.

Több mint két kilométeren át üldözte az Autopilot-módra kapcsolt Teslát, de még úgy sem ért cél, hogy váltogatta a sziréna hangját és hangmagasságát. A vezetőülésben bóbiskoló sofőr akkor ébredt fel, amikor Gomez másodszor is a Tesla mellé hajtott – végül az út szélére húzódott. Épp munkába tartott a 38 éves férfi, aki azzal védekezett, nincs előírva, hogy Autopilot-módban rendszeresen a kormányon kell tartania a kezét a sofőrnek.

Ez a magyarázat azonban nem hatotta meg a seriffet, ennek ellenére viszonylag olcsón megúszta a sofőr: egy 187 dolláros (kb. 50-55 ezer forint) csekket kapott figyelmetlen vezetését, de érdekes módon gyorshajtásért nem büntették meg. A Tesla Model 3 azonban vontatva folytathatta csak az útját, mivel nem találták biztonságosnak, hogy újra a volán mögé üljön a férfi.

Sajnos egyre gyakrabban és egyre többen használják a Tesla Autopilot-funkcióját a vezetőtől megkövetelt figyelem elhagyására, renitenskedésre, ami számos esetben vezetett már balesethez. A napokban egy kaliforniai fogásról írtunk: egy 25 éves fiatalember szinte már sportot űz abból, hogy a hátsó ülésen utazva „vezesse” Tesláját. Ebben az esetben viszont aggasztó, hogy ettől a férfitől el is vettek már egyet, erre szerzett egy másikat.