Lerobbanni sosem jó élmény, de valahol a fagyos, orosz tájon még rosszabb. Főleg ha jönnek a jegesmedvék. 

A Kamaz sofőrje alatt megállt a technika, a hatalmas acéldobozra pedig mint finom húst rejtő konzervet néztek a helyi jegesmedvék. Nyugodtan szaglászták körbe, hátha akad valamilyen harapnivaló, a másik Kamaz vezetője pedig videóra vette a jelenetsort. 

Azért amikor két lábra áll egy jegesmedve a Kamaz orra előtt, akkor látszik, hogy a gyári oldalüveg valószínűleg elégtelen védelmet nyújtana, ha igazán támadni akar.

a videó a hirdetés után indul

A jegesmedvék nem passzióból kerülnek az emberek közelébe, ez a faj a klímaváltozás egyik legnagyobb áldozata. „A klímaváltozás miatt az Északi-sark és környéke egyre inkább felmelegszik, és emiatt összezsugorodnak a vadászterületek. Olvad a jég, a jegesmedvék pedig megpróbálnak új módszereket kitalálni, hogy életben maradjanak. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az emberek közelébe mennek” – mondta a Greenpeace egyik orosz aktivistája, Vlagyimir Csuprov. – írta a hvg.hu.

Mint a wikipédia bemutatja: a jegesmedve a többi medvénél jóval nagyobb; testhossza 1,8–3 néter, vállmagassága 1,22–1,6 méter, a hím testtömege 350–700 kilogramm; a nőstény testtömege 150–300 kilogramm A legnagyobb vadon élő jegesmedve felágaskodva 3,39 méter magas és 1002 kilogramm tömegű volt. Bundája tömött szőrű, és a mai élő emlősök legjobb hőszigetelő szőrzete. A fiatal példányoknál ezüstfehér, az öregeknél sárgás árnyalatú.

A jegesmedve szinte állandóan vándorúton van, s emiatt még saját territóriumot sem tart. Nagy utat kell megtenniük az állatoknak ahhoz, hogy napi táplálékukat beszerezzék. Zsákmány után kutatva akár napi 70 km-es távolságot is megtesznek. Csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként. Táplálékának zöme állati eredetű, s mivel zord körülményei közt nemigen válogathat, szinte mindent megeszik.

Érdekel a Kamaz? Akkor ezt a cikket neked írtuk: