Minden idők első modern autós üldözős jelenete és talán az egyik legjobb is, ezért talán mindenkinek megragadt a Bullittból. Az 1968-as film egyébként valamilyen oknál fogva itthon a San Francisco-i zsaru címet kapta. A főszereplő Frank Bullitt rendőrt a valaha élt legmenőbb fazon, Steve McQueen alakítja. Ő lesz az, aki képes a valójában sokkal erősebb fekete Dodge Charger nyomába eredni a sötétzöld Ford Mustanggal. Látványos driftek és ugratások után nyerik el méltó büntetésüket a rosszfiúk. De tovább nem spoilereznék.

Két Ford Mustangot használtak a 10 perces üldözős jelenethez. A Mecum aukciósház árverésén a Hero Car-nak keresnek új gazdát, tehát annak az autónak, melyet legtöbbször vett a kamera. Ehhez viszont jelentős átalakításokra volt szükség. Részben azért, mert a Mustang alapvetően nem vehette volna fel a versenyt a Dodge Chargerrel, melyről még lehúztak két gyertyát, hogy ne húzzon el annyira Bullitt autójától. Továbbá néhány konzolt erősítettek rá, hogy tartsa a kamerákat, a csomagtérbe pedig lyukakat fúrtak a kábelek és a világítástechnika miatt.

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 1
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 2

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 14
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 15
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 16
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 17
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 18
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 19
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 20
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 21
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 22
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 23
A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 24
Fotó megosztása:

Miután lezajlott a forgatás, az autót a Warner Bros egy alkalmazottja, Robert Ross vásárolta meg. Ő napi ingázásra használta a 6,4 literes, V8-as motorral szerelt, jelek nélküli, szürke Torq felniken guruló Mustangot. Aztán eladta Frank Marranca nyomozónak New Jersey-be. Ő kérte ki a Fordtól az igazolást, hogy az autót valóban a McQueen filmhez vásárolta a Solar Productions.

1974-ben döntött úgy, hogy megválik a híres Mustangtól és a Road & Track októberi számába adta fel hirdetését: “1968 ‘Bullett’ MUSTANG driven by McQueen in the movie…Can be documented. Best offer.”

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 25

Robert Kiernan akadt rá a hirdetésre, aki végül 6000 dollárért vásárolta meg a Bullitt Mustangot, melyet felesége évekig használt napi járós autónak. Közben maga Steve McQueen is bejelentkezett az autóra. Többször kereste Robertet, hogy adja el neki az eredeti filmes autót és még azt is felajánlotta, hogy kerít neki egy pontosan ugyanilyen Mustangot. Robert azonban rendre nemet mondott az autóbolond színésznek.

104 607 km volt a Mustangban, amikor a váltója tönkrement és a javítás helyett inkább letették a garázsba. 2001-ben, az akkori Ford Mustang GT Bullitt bemutatása után Kiernan és fia úgy döntöttek, hogy mozgóképes állapotba hozzák a Mustangot, de Robertnél Parkinson-kórt állapítottak meg, ezért a projektbe nem fogtak bele. Robert 2014-es halála után a Bullitt Mustangot Sean örökölte és a legújabb modell premierjére lett újra járóképes.

A Mustang, aminek gumiját Steve McQueen füstölte el 26

Igyekeztek a lehető legeredetibb formában meghagyni az autót, ennek megfelelően kicsit rozsdás, kicsit kopottas, sok helyen horpadt és a fényezése sem épp egy mestermunka, a beltérben szakadtak az ülések. Ez azonban mit sem számít, mert ez az autó egy igazi legenda.

Becslések szerint az eredeti Ford Mustang Bullitt akár 4 millió dollárt is megér majd a következő tulajdonosának és ezzel együtt bizonyítja azt is, hogy ikont venni olcsón nem rossz befektetés.