„Vatta és Bükkábrány között találkoztunk túl közelről egy szarvassal. Körülbelül 80 km/h-val közlekedtem amikor elém ugrott a vad. Szerencsére tudtam lassítani kicsit, így kerültem el az ütközést. Remélem elgondolkoznak az autós társaim a felvételt látva, milyen sebességgel érdemes közlekedni” – írta nekünk Barnabás, akitől a felvételt kaptuk.

Mit tudunk tenni, ha kiszalad elénk egy vad?

A megelőzés mellett a sofőröket is fel kellene készíteni a vaddal történő találkozásra, hiszen az autóvezető-képzés során erről egyáltalán nem tanítanak semmit. Például az útról leugratni nem feltétlenül bölcs dolog, csak hogy elkerüljük az ütközést.

Ha nem tudjuk kikerülni, akkor inkább menjünk neki a vadnak, minthogy az árokba bucskázva fejre álljunk, vagy telibe kapjunk egy fát vagy betonoszlopot*. Egy őz nagyjából 15-30 kg, a vaddisznó 50-180 kg, míg egy gímszarvas 120-350 kg is lehet, ám egy megtermett bükkfa több tonna és jóval szilárdabban áll a lábán. Ha mód van rá, próbáljuk úgy kormányozni az autót, hogy valamelyik – kevésbé veszélyes – végét találjuk el az állatnak, ne kapjuk pont telibe.

*persze ha vagyunk annyira profik, hogy felmérjük a helyzetet néhány tizedmásodperc alatt, és látjuk, hogy biztonságosan lekormányozható az autó az útról, akkor kerüljük el az ütközést.