Megannyi tökéletesen működő, szabályozható fekvőrendőr akad, mégsem terjedtek el tömegesen. Az ok egyértelmű, a telepítés költsége magasabbra rúg egy bonyolult rendszernél, mintha csak futóművet rongáló kitüremkedést csavaroznak az aszfaltra.

Ezért zseniális a spanyol találmány, aminek lényege a nemnewtoni folyadék.

Olyan mint a ketchup, de mégis más

Egy newtoni folyadékban a nyújtóerő és a nyújtósebesség közti kapcsolat lineáris, az eredetén áthaladva, az arányosság állandója a viszkozitás együtthatója. A nemnewtoni folyadékokban ez az arány különbözik, és még időfüggő is lehet, így a viszkozitás állandó együtthatóját sosem lehet meghatározni. Konyhanyelven: newtoni folyadékok megegyeznek abban, hogy a deformációra adott válasz mindig arányos a deformáció mértékével. Kétszer akkora deformáció mindig kétszer akkora ellenállást eredményez. A nemnewtoni folyadékoknál azonban ez nincs így. Vannak olyan folyadékok, melyek kis deformációk esetén nagyon könnyen folynak, ha azonban nagyobb deformációnak vetjük alá őket, szinte szilárd anyagként viselkednek. Ezek a nyírásra keményedő folyadékok. (forrás: kvantum blog)

Esetünkben ez annyit jelent, hogy a lassú autósok kerekei szét tudják oszlatni az akadályba töltött folyadékot, aki viszont nagyobb tempóval halad át, az kemény ütésre számíthat. Nyilván ezt nehéz belőni pontosan egy adott sebességre, de talán nem is ez a cél, hanem a forgalom általános lassítása, amire tökéletesen megfelel a spanyol Badennova fejlesztése.